Oravská hutnícka firma OFZ kúpila podiel v rumunských mangánových baniach

Spoločnosť OFZ, a.s. uzavrela prevzatie majetkového podielu v baniach na severe Rumunska v župe Suceava, kde sa mangánová ruda ťaží už od 18. storočia. Informovala o tom v pondelok spoločnosť v tlačovej správe.

20.03.2018 06:55
debata

Podľa nej, mangánová ruda z Rumunska predstavuje pre oravských hutníkov stabilný a cenovo výhodný zdroj surovín pre hlavný výrobný program podniku OFZ, výrobu ferozliatin. Jednorazová investícia prinesie OFZ v budúcnosti ročnú úsporu približne pol milióna eur. Výšku investície nezverejnili.

V súčasnosti mangánovú rudu, potrebnú pri výrobe silikomangánu a stredne uhlíkatého feromangánu, dováža OFZ z Juhoafrickej republiky a ročne jej spotrebuje viac ako 15 tisíc ton. „Majetkový vstup do baní pre nás znamená garanciu dostupnosti surovín a cenovú stabilitu v horizonte najbližších minimálne 20 rokov,“ povedal o akvizícii výkonný riaditeľ OFZ Branislav Klocok.

„Zároveň je to jasný a silný signál pre obchodných partnerov a verejnosť, že náš podnik je životaschopný a perspektívny a že sa intenzívne zaujímame o všetky možnosti ako zefektívniť a ďalej rozvíjať naše podnikanie. Veríme totiž, že sa u nás budú ferozliatiny vyrábať minimálne dovtedy, kým sa ruda v Rumunsku nevyťaží“, dodal.

Rezervy ložiska v povrchovej časti bane v Rumunsku predstavujú približne pol milióna ton, ďalší milión ton rudy s obsahom mangánu približne 24 % sa ukrýva podľa OFZ pod zemou. Ročná produkcia v súčasnosti predstavuje 25 tisíc ton, z čoho bude 60 % určených pre výrobu v OFZ a zvyšných 10 tisíc ton bude na predaj, čo znamená, že životnosť povrchovej ťažby je odhadovaná na 20 rokov. Ťažba v tejto rumunskej bani prebieha s malými prestávkami nepretržite, OFZ tu plánuje v prvej fáze zamestnať zhruba 20 ľudí. V súvislosti s obnovením ťažby predpokladá OFZ ďalšie náklady na technické a dopravné zariadenia. Vyťažená ruda sa bude na Slovensko transportovať po železnici priamo do areálu podniku v Širokej pri Dolnom Kubíne.

Spoločnosť OFZ je diverzifikovaným výrobcom ferozliatin. História spoločnosti siaha až do roku 1952. V súčasnosti vyrába širokú paletu kremíkatých a mangánových ferozliatin, plnených profilov a vedľajších produktov.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #mangán #OFZ