Najlepšie sa žije vo Viedni, Bratislava je na 80. mieste

Viedeň je deviatykrát najlepším miestom pre život podľa spoločnosti Mercer. Praha je na 69. mieste, Bratislava na 80. priečke. Najhoršie je v Bagdade.

20.03.2018 09:22
debata (13)

Vyplýva to z najnovšieho rebríčka, ktorý zostavuje konzultačná spoločnosť Mercer na základe prieskumu 231 miest. Praha si v ňom udržala 69. miesto a je na tom najlepšie zo všetkých miest strednej a východnej Európy. Bratislava je na 80. priečke.

Osem z prvej desiatky najlepších miest pre život je v Európe. Nemecko a Švajčiarsko v nej majú tri miesta, zatiaľ čo Nový Zéland, Kanada a Austrália po jednom.

Pri zostavovaní rebríčka Mercer vychádza z desiatok kritérií – hodnotí napríklad politickú stabilitu, úroveň zdravotnej starostlivosti, kriminalitu, možnosti rekreácie alebo kvalitu dopravy v danej lokalite.

Rebríček kvality života pre rok 2017
1. Viedeň Rakúsko
2. Zürich Švajčiarsko
3. – 4. Mníchov Nemecko
3. – 4. Auckland Nový Zéland
5. Vancouver Kanada
6. Düsseldorf Nemecko
7. Frankfurt nad Mohanom Nemecko
8. Ženeva Švajčiarsko
9. Kodaň Dánsko
10. Bazilej Švajčiarsko
Zdroj: Mercer

Viedeň s 1,8 miliónom obyvateľov je cenená hlavne pre živú kultúrnu scénu, komplexnú zdravotnú starostlivosť a prijateľné náklady na bývanie. Po rakúskom hlavnom meste nasledujú Zürich, Auckland a Mníchov.

Vancouver na piatom mieste ponúka najlepšiu kvalitu života v Severnej Amerike. Jednotkou v Ázii je 25. Singapur a v Latinskej Amerike 77. uruguajská metropola Montevideo. Na africkom kontinente kraľuje na 89. mieste juhoafrické mesto Durban.

Za posledných 20 rokov sa životná úroveň zásadne zvýšila v niektorých východoeurópskych mestách, ako je teraz 159. Sarajevo alebo 80. Bratislava. „Vďaka rastu životnej úrovne, konkurencieschop­ného trhu práce a dostupnosti talentov začalo mnoho z týchto miest priťahovať nadnárodné spoločnosti,“ uviedla Martine Ferlandová, prezidentka spoločnosti pre oblasť Európy a Tichomoria.

Na poslednom mieste je už desať rokov iracká metropola Bagdad, o dve miesta nad ním jemenské hlavné mesto Saná, o šesť priečok lepšie je sýrska metropola Damask.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Praha #Viedeň #kvalita života #Mercer