Nemecký Bayer môže prevziať americké Monsanto, ale s podmienkami

Nemecký chemický koncern Bayer získal súhlas Európskej únie (EÚ) s prevzatím spoločnosti Monsanto, ale s podmienkami.

21.03.2018 14:45
debata (4)

Obe firmy ponúkli EÚ viaceré opatrenia, vrátane predaja niektorých aktív, aby zmiernili obavy Bruselu z monopolného postavenia a mohli dokončiť obchod za vyše 60 miliárd USD (48,87 miliar­dy eur).

Bayer sa zaviazal odpredať skupinu svojich aktív nemeckému konkurentovi BASF. Obe spoločnosti, Bayer aj Monsanto, sa tiež zaviazali, že predajú BASF aj podniky Monsanta, ktoré vyrábajú prostriedky na ošetrovanie osív, uviedla Európska komisia (EK).

Bayer dodal, že spolupracuje s úradmi na dokončení transakcie v 2. štvrťroku 2018.

Prevzatie Monsanta pozorne sledovali rivali aj environmentálne skupiny, ktoré sa obávajú, že počet hráčov v sektore predaja semien a pesticídov sa bude ďalej znižovať, čo umožní jednej spoločnosti získať dominantné postavenie na trhu.

Komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v stredu povedala, že nápravné opatrenia navrhnuté spoločnosťami Bayer a Monsanto majú hodnotu viac ako 6 miliárd eur a prispeli ku zmierneniu obáv v oblasti hospodárskej súťaže. Vestagerová dodala, že bez nápravných opatrení by táto transakcia zredukovala hospodársku súťaž na trhu a bránila by inováciám.

Monsanto vlani v septembri prijalo ponuku spoločnosti Bayer. Ide o najväčšiu akvizíciu, akú kedy uskutočnila nemecká firma, a povedie ku vzniku najväčšej spoločnosti na výrobu pesticídov a osív na svete.

ASF, tretí najväčší producent agrochemikálií, zároveň kupuje „významnú časť“ divízie osív a herbicídov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska únia #USA #Basf #Monsanto #Bayer