Mobily pre seniorov tajne vytáčali drahé zahraničné čísla

Česi objavili mobily z Číny, ktoré tajne vytáčali drahá zahraničné čísla. Už z výroby obsahovali niektoré telefóny myPhone Classic vírus, ktorý bez vedomia majiteľa vytáčal niekoľko krátkych hovorov do destinácií, ako sú Čad, Nigéria, Malawi, Senegal a ďalšie. Uviedla to česká Asociácia prevádzkovateľov mobilných sietí.

21.03.2018 15:58
debata (2)

Vírus sa aktivuje po vložení SIM karty do telefónu a po pripojení k dátovej sieti. Prístroj si do pamäte telefónu bez vedomia jeho používateľa natiahne malý súbor pravdepodobne s aktualizovanými telefónnymi číslami exotických destinácií, ktoré následne automaticky a bez vedomia používateľa vytáča.

Telefóny myPhone Classic sú určené najmä pre seniorov. „Operátori informovali pomocou SMS správy všetkých potenciálne postihnutých používateľov, aby prístroj okamžite reklamovali u predajcu, kde ho kúpili. Ich distribútor pre ČR ponúkol pre postihnutých zákazníkov aktualizáciu softvéru,“ uviedol výkonný riaditeľ APMS Jiří Grund.

Telefóny podľa Grunda nepochádzajú z oficiálnej distribúcie českých mobilných operátorov a nedali sa kúpiť v ich predajniach, ale v e-shopoch alebo u nezávislých predajcov. „V oficiálnej distribúcii by sa podobné správanie nemohlo objaviť, pretože prístroje pred zaradením do ponuky prechádzajú veľmi prísnym testovaním,“ podotkol Grund.

Aktuálne operátori evidujú vo svojich sieťach jednotky tisíc kusov mobilných telefónov tejto značky a typu, pričom problém sa preukázateľne vyskytol u približne 2000 z nich. Telefón sa dal zaobstarať za zhruba 600 českých korún na desiatkach e-shopov a predajní.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #myPhone