Maďarsko chce euro, až keď sa priblíži k Nemecku

Maďarsko sa neponáhľa s pripojením k eurozóne a malo by prijať jednotnú európsku menu iba v prípade, že jeho hrubý domáci produkt (HDP) sa priblíži k priemeru eurozóny alebo výkonu Nemecka. Uviedol to v sobotu v rozhovore s maďarským denníkom Magyar Hírlap minister hospodárstva Mihály Varga.

24.03.2018 13:36
debata (13)

„Rovnako ako Česi alebo Poliaci nebudeme vstupovať do čakárne na euro, ktorá si vyžaduje fixáciu výmenného kurzu dva roky pred prijatím (eura),“ vyhlásil Varga.

Dodal, že pre krajinu je súčasný stav priaznivejší a je len na Maďarsku, kedy sa rozhodne podniknúť ďalší krok. Maďarsko by podľa neho tiež malo počkať na výsledky rokovaní o prehĺbení integrácie medzi členskými krajinami eurozóny.

Maďarská centrálna banka tiež uviedla, že Maďarsko by nemalo prijať euro predtým, než bude jeho ekonomika dostatočne silná, napísala agentúra Reuters.

Členmi eurozóny je v súčasnosti 19 krajín EÚ. Členské štáty EÚ sú zaviazané vstúpiť do eurozóny, výnimky majú iba Británia a Dánsko. Krajina ale nemôže byť prinútená prijať euro a s tým súvisiace pravidlá a záväzky, rozhodnutie o vstupe – za predpokladu splnenia všetkých podmienok – je tak výsostne politickou otázkou.

Pred vstupom do eurozóny je potrebné splniť tzv. Maastrichtské alebo tiež konvergenčné kritériá. Tie sa týkajú cenovej stability, výšky dlhu a deficitu či dlhodobých úrokových sadzieb. Najmenej dva roky pred vstupom sa tiež krajina musí zapojiť do mechanizmu výmenných kurzov označovaného ERM II, čo znamená, že kurz meny sa musí udržiavať v povolenom fluktuačnom pásme od stanoveného stredného kurzu.

České ministerstvo financií a česká centrálna banka na konci minulého roka opäť odporučili vláde zatiaľ nestanovovať cieľový dátum vstupu do eurozóny. Vláda v demisii Andreja Babiša vo svojom programovom vyhlásení uviedla, že sa nebude snažiť o vstup do eurozóny.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Česko #euro #eurozóna