Južná Kórea nebude mať od USA clá, dostala však kvóty

Spojené štáty súhlasili s vyňatím Južnej Kórey z nového cla na dovoz ocele, stanovili však pre juhokórejskú oceľ dovoznú kvótu vo výške 70 percent priemerného importu v uplynulých troch rokoch. Oznámilo to v pondelok juhokórejské ministerstvo obchodu.

26.03.2018 08:41
debata

Južná Kórea sa tak stala prvým spojencom USA, ktorý si zabezpečil trvalú výnimku z cla na dovoz ocele, píše agentúra Reuters.

O trvalé vyňatie z cla na dovoz ocele sa teraz usiluje aj Európska únia. Tá minulý týždeň od USA získala rovnako ako Južná Kórea a niekoľko ďalších krajín dočasnú výnimku, ktorá platí do 1. mája.

Južná Kórea, ktorá je tretím najväčším exportérom ocele do USA, výmenou za získanie trvalej výnimky viac otvorí domáci trh americkým výrobcom automobilov. Ohlásené kroky sú súčasťou revízie dohody USA a Južnej Kórey o voľnom obchode označované ako KORUS.

Dohodu KORUS ostro kritizoval americký prezident Donald Trump. Ten v apríli uviedol, že Spojené štáty sa buď dohodnú na zmene dohody, alebo ju zrušia.

Nové clo na dovoz ocele do USA vo výške 25 percent začalo platiť v piatok. Súčasne nadobudlo účinnosť tiež desaťpercentné clo na dovoz hliníka. Cieľom nových ciel je najmä obmedzenie importu z Číny, upozornila agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #clo #Južná Kórea #obchodná vojna