Hospodársku situáciu na Slovensku hodnotí 63 % zahraničných firiem kladne

Súčasnú hospodársku situáciu v SR hodnotí 63 % opýtaných zahraničných firiem pozitívne, čo je o 18 % viac ako pred rokom. Iba 3 % ju hodnotia ako zlú. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v pondelok na tlačovej konferencii prezentovala Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora (SNOPK).

26.03.2018 12:59
debata

S ďalším zlepšovaním hospodárskej situácie počas roka počíta 41 % podnikov. Polovica účastníkov prieskumu očakáva nezmenenú celkovú hospodársku situáciu.

Očakávania vývoja vo vlastnej firme vychádzajú ešte optimistickejšie, 44 % firiem počíta s lepšími obchodmi, iba 8 % podnikov sa pripravuje na horší hospodársky rok. Približne 47 % firiem by následne chcelo zvýšiť počet svojich pracovníkov a 41 % chce zvýšiť aj investície.

Slovensko sa podľa názoru investorov vyznačuje najmä členstvom v EÚ, produktívnou pracovnou silou, ochotnou podávať výkony za relatívne mierne náklady, ako aj dostupnosťou a kvalitou lokálnych dodávateľov.

Slovenskú republiku vo všeobecnosti hodnotia účastníci prieskumu ako druhú najatraktívnejšiu investičnú lokalitu v strednej a východnej Európe. Ako aj v minulých rokoch skončila na prvom mieste Česká republika, Estónsko a Slovinsko obsadili tretie a štvrté miesto. Podiel spoločností, ktoré by zopakovali investíciu na Slovensku aj v súčasných podmienkach, zostáva stabilne 80 %.

V prípade negatívne vnímaných faktorov lokality nezaznamenali investori žiadne zlepšenie. Disponibilita pracovnej sily je naďalej vnímaná kriticky. Mnohým spoločnostiam spôsobuje čoraz väčšie obavy aj vývoj nákladov na prácu. Okrem nedostatku pracovných síl spôsobuje tlak na úroveň miezd aj výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy a zákonný príplatok za prácu v noci a cez víkend.

S tým ako pokračuje na Slovensku boj proti korupcii, vyjadrili v prieskume opýtaní investori veľkú nespokojnosť. Uviedli najhoršie hodnotenie od zavedenia prieskumu v roku 2004.

Prieskum okrem SNOPK organizovali Holandská obchodná komora v SR, Švédska obchodná komora v SR, Slovensko-rakúska obchodná komora a Advantage Austria Bratislava vo februári a marci 2018. Na prieskume sa zúčastnilo 131 firiem pôsobiacich na Slovensku, z ktorých 82 % má vlastníkov z iných európskych štátov. Opýtaní respondenti pochádzali z priemyslu (43,6 %), obchodu (19,9 %) a služieb (36,6 %).

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Slovensko