Euro stúplo nad 1,24 USD, rubeľ sa dostal pod tlak

Kurz spoločnej európskej meny na začiatku nového týždňa výrazne vzrástol a dostal sa nad hranicu 1,24 USD/EUR. Naopak, po vyhostení ruských diplomatov sa pod tlak dostal ruský rubeľ.

26.03.2018 18:33
debata (18)

Euro sa v pondelok neskoro popoludní predávalo po 1,2443 USD, pričom v noci na pondelok bol jeho kurz až o 1 cent nižší. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok napoludnie referenčný kurz na 1,2411 (v piatok: 1,2346) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8057 (0,8100) eura.

Euro profitovalo z oslabenia dolára. „Aktuálne vyostrenie konfliktu s Čínou týkajúceho sa dovozných ciel má negatívny vplyv na dolár,“ uviedol devízový expert banky Oddo BHF Stephan Rieke. Ďalším negatívnym faktorom pre dolár sú politické turbulencie v USA. Americký prezident Donald Trump minulý týždeň prepustil bezpečnostného poradcu H.R. McMastera, ktorý bol považovaný za umierneného. Nahradiť ho má bývalý veľvyslanec USA pri OSN John Bolton.

Predpoludním podporili spoločnú menu robustné údaje z francúzskej ekonomiky. Expanzia sa na konci vlaňajška zrýchlila viac, než sa očakávalo.

Ruský rubeľ sa po vypovedaní ruských diplomatov dostal pod tlak. Celkovo 14 štátov EÚ a USA vyhostili ruských diplomatov v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii. Kurz eura potom vzrástol na 71,28 RUB/EUR zo 70,700 RUB/EUR.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #rubeľ