Reformy, ktoré môžu smerovať k vytvoreniu pevného jadra EÚ

Jadro EÚ je názov pre snahy o pevnejšie fungovanie členských krajín. Eurozóna (19) plánuje spoločný postup v otázkach ekonomiky, daní, obrany či rozpočtu a politiky a láka aj členské štáty EÚ bez eura, aby sa pridali.

27.03.2018 00:00
debata (3)

Špekuluje sa, že pevné jadro EÚ môže byť v budúcnosti pevnejším nasledovníkom EÚ (28), ako ju poznáme dnes.

Zmeny EÚ, ktoré sú už spustené

Úrad európskeho prokurátora (EPPO) – zefektívnenie objasňovania nadnárodnej trestnej činnosti, podvodov na DPH a eurofonodoch. Európska prokuratúra by mala začať fungovať v roku 2020 a sídliť v Luxemburgu. Zapojilo sa nateraz 20 členských štátov vrátane Slovenska.

Stála štruktúrovaná spolupráca (PESCO) – posilnená spolupráca členských štátov v oblasti bezpečnosti a obrany. Ide o zvýšenie bezpečnosti, obranný výskum a obstarávanie výzbroje, čo by zefektívnilo výdavky členských štátoch na obranu. Nejde však ešte o európsku armádu.

Posilnená spolupráca v oblasti rozhodného práva, uznávania a vykonávania rozhodnutí vo veciach majetkových režimov manželov.

Európsky patent – jednotný patent platný v členských štátoch, ktoré sa na jednotnom patentovom systéme podieľajú.

Daň z finančných transakcií – zdanené by boli všetky transakcie s finančnými nástrojmi medzi finančnými inštitúciami. Rozhodnúť sa má v máji 2018.

Ďalšie návrhy

(kde je záujem hľadať politickú dohodu ešte v tomto roku)

Európsky menový fond (EMF) – má vzniknúť na základe štruktúry Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) – takzvaného eurovalu. Patrí medzi návrhy, ktorými chce Európska komisia prehĺbiť hospodársku a menovú úniu.

Rozpočet pre eurozónu – Ide o návrh francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona týkajúci sa separátneho rozpočtu pre krajiny s menou euro. Eurozóna by mala mať vlastné príjmy – napríklad zo spoločnej dane z finančných transakcií.

Spoločná korporátna daň – jednotné nastavenie daňového základu. Zabrániť by malo nadnárodným firmám vyhýbať sa daňovým povinnostiam, ale aj zjednodušiť podmienky pre podnikateľov. Následne sa má dohodnúť prerozdeľovanie takto vybraných financií medzi členské štáty. Patrilo by sem aj zdaňovanie digitálnych gigantov.

Systém spoločnej ochrany vkladov – takzvaný tretí pilier bankovej únie. Prvé návrhy padli už v roku 2015, no bez výraznejšieho posunu.

Neisté návrhy

(o ktorých sa zatiaľ len hovorí)

Európske poistenie v nezamestnanosti – to by malo riešiť ochranu pracovníkov po automatizácii a robotizácii. Uvažuje sa aj o európskom inšpektoráte práce.

Harmonizácia sociálnych štandardov – zavedenie európskych minimálnych dávok či európskej minimálnej mzdy.

Vytvorenie európskej armády – zatiaľ bez dohody.

Nízkouhlíkové hospodárstvo – EK má do prvého štvrťroku roku 2019 predložiť návrh Stratégie na dlhodobé zníženie emisií skleníkových plynov v EÚ v súlade s Parížskou dohodou. Súčasťou má byť stanovená minimálna cena uhlíka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #jadro EÚ