Číňania z CEFC chystajú veľký výpredaj realít

Čínsky konglomerát CEFC China Energy plánuje predať svoje globálne realitné portfólio s účtovnou hodnotou vyše 20 miliárd jüanov (viac ako 2,5 miliardy eur). Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou.

27.03.2018 11:59
debata

Upozornila, že do plánovaného predaja sú zaradené aj nehnuteľnosti v Českej republike. Hovorca CEFC (Europe) Group Company Pavol Bednář však ČTK povedal, že predaj sa nedotkne nehnuteľností vlastnených CEFC v Česku.

Na predaj je podľa zdrojov agentúry Bloomberg takmer stovka nehnuteľností, vrátane kancelárskych budov, hotelov či priemyselných zariadení. Tieto nehnuteľnosti vraj ležia prevažne vo veľkých čínskych mestách, niektoré sa však nachádzajú aj v Európe a v Spojených štátoch.

Nehnuteľnosti určené na predaj podľa zdrojov zahŕňajú napríklad ústredia spoločnosti v Šanghaji, veľa víl a luxusných bytov po celej Číne či kondomínium v ​​Trumpovej veži na newyorskom Manhattane.

CEFC v Českej republike spravuje aktíva vo výške vyše 1,5 miliardy eur. Šéf CEFC a poradca prezidenta Miloša Zemana Jie Ťien-ming je v Číne vyšetrovaný pre podozrenie z porušenia zákona. Firma si Českú republiku vybrala ako hlavné sídlo svojich európskych aktivít a zamestnáva v Česku viac ako 4000 ľudí.

CEFC okrem iného patria pražské hotely Mandarin Oriental Prague na Malej Strane a Le Palais Art Hotel Prague na Vinohradoch. Firma je tiež vlastníkom budovy bývalej Živnobanky v centre Prahy. V novembri 2016 kúpila pražský administratívny komplex Florentinum, v roku 2017 potom zrekonštruovanú budovu v pražskej ulici Na Poříčí, v susedstve Florentinum.

Okrem budov má CEFC v ČR okrem iného významné aktivity v podnikoch, medzi ktorými sú napríklad strojárne ŽĎAS, Pivovary Lobkowicz či futbalový klub SK Slavia Praha.

debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #Čína #CEFC