Uber v Bratislave dočasne končí

Uber sa aktuálne rozhodol pozastaviť služby v Bratislave.

27.03.2018 19:16 , aktualizované: 19:33
uber, taxi, Foto:
Niekoľko taxikárov jazdiacich pre štandardné taxislužby pre denník Pravda uviedlo, že v zmluve s taxislužbou majú zákaz jazdiť pre aplikácie ako napríklad Uber.
debata (7)

Spoločnosť Uber v Bratislave od 22. hodiny pozastavuje svoju činnosť. Stalo sa tak potom, ako súd vo februári rozhodol, že Uber nemôže prevádzkovať ani sprostredkovať taxislužbu v rozpore so zákonom.

"Napriek tomu, že nám rozhodnutie súdu ešte nebolo doručené, zaznamenali sme vyjadrenie súdu a pozastavujeme prevádzku služby v Bratislave, kým sa celá situácia vyjasní,“ informuje Uber vo svojom stanovisku.

Okresný súd Bratislava I ešte vo februári vydal uznesenie, podľa ktorého americká spoločnosť Uber nesmie prevádzkovať alebo sprostredkovať taxislužbu, ktorej vodiči alebo vozidlá nespĺňajú požiadavky zákona o cestnej doprave. Spoločnosť Uber zažalovalo Občianske združenie koncesovaných taxikárov.

Pre aplikáciu jazdia aj taxikári

"Uznesenie sa stalo vykonateľným dňa 6. marca 2018 a právoplatným dňa 22. marca 2018,“ informuje Pavol Adamčiak, hovorca bratislavských súdov. V utorok popoludní aplikácia aj naďalej poskytovala jazdy. Zákonné požiadavky boli vodiči tejto spoločnosti povinní spĺňať aj predtým. Prostredníctvom mobilnej aplikácie Uber si zákazníci môžu privolať auto so šoférom, ktoré ich odvezie na požadovanú adresu.

Vodičom sa môže stať každý, kto má vodičské oprávnenie, čistý register trestov a je majiteľom 4-dverového vozidla minimálne z roku 2003. Uber striktne od vodičov nevyžaduje, aby mali koncesiu na prevádzkovanie taxislužby, taxameter, označené vozidlo a potrebné poistenie.

Pre aplikáciu však jazdia aj niektorí taxikári, ktorí spĺňajú všetky zákonné požiadavky vrátane označenia vozidla. Pri jazde prostredníctvom aplikácie Uber však nepoužívajú taxameter. V tomto prípade ho nahrádzajú údaje o jazde zo samotnej aplikácie.

Niekoľko taxikárov jazdiacich pre štandardné taxislužby pre denník Pravda uviedlo, že v zmluve s taxislužbou majú zákaz jazdiť pre aplikácie ako napríklad Uber.

Ministerstvo v súčasnosti pripravuje novelu zákona

Ministerstvo dopravy tvrdí, že zatiaľ pozná len medializované informácie o uznesení týkajúcom sa spoločnosti Uber. "Z pohľadu Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky naďalej platí, že podľa zákona o cestnej doprave je akákoľvek preprava osôb vozidlami s obsaditeľnosťou najviac deväť osôb vrátane vodiča za odplatu taxislužbou. Podmienky platia bez rozdielu pre všetkých, v tomto zmysle sa za taxislužbu považuje aj prevádzkovanie taxislužby prostredníctvom mobilnej aplikácie Uber, Hopin a podobne. Prevádzkovatelia taxislužby aj prostredníctvom mobilných aplikácií sú povinní spĺňať požiadavky podľa zákona,“ informuje Karolína Ducká, hovorkyňa rezortu dopravy.

Ministerstvo v súčasnosti pripravuje novelu zákona o cestnej doprave. Podľa Duckej je cieľom návrhu vytvoriť vhodnejšie podmienky v oblasti podnikania v taxislužbe, prijatie opatrení smerujúcich k predchádzaniu nelegálneho spôsobu podnikania v taxislužbe a zabezpečiť účinnejšiu kontrolu v tejto oblasti.

Rezort dopravy priznáva, že pri nelegálnom prevádzkovaní taxislužby je aktuálne slabý kontrolný mechanizmus. "Cieľom predkladaného návrhu je revidovať a zjednodušiť podmienky v taxislužbe na základe aplikačnej praxe a nastaviť vhodnejšie princípy tak, aby sa v čo najväčšej miere zamedzilo nelegálnemu spôsobu podnikania v taxislužbe. Zároveň návrh zákona reaguje aj na nové trendy v oblasti kolaboratívnej ekonomiky a podporuje využívanie digitálnych platforiem pri podnikaní v oblasti prepravy osôb. Zmeny sa týkajú aj nastavenia kontrolných mechanizmov, ktoré budú smerovať k zvýšeniu efektívnosti kontrol,“ dodáva Ducká.

Taxikári na celom svete s fungovaním alternatívnej taxislužby nesúhlasia. Vo februári prebiehal proti spoločnosti Uber protest v Prahe, keď taxikári blokovali dopravu. Koncom minulého roka Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že Uber je dopravná služba a musí žiadať o licenciu v rámci zákonov jednotlivých členských krajín. V minulosti Uber zakázali úrady v Brne, súd však zákaz zrušil.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Uber