Eurozóna schválila nové pôžičky pre Grécko

Predstavitelia eurozóny v utorok schválili vyplatenie nových pôžičiek Grécku vo výške 6,7 miliardy eur v rámci existujúceho záchranného úveru.

27.03.2018 20:10
debata (7)

Oznámil to Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) – euroval. Rozhodnutie potvrdzuje politickú dohodu z počiatku marca a Aténam pomôže vytvoriť hotovostnú rezervu, ktorá by krajine pomohla úplne sa vrátiť na medzinárodné finančné trhy po tom, keď sa v auguste skončí záchranný program. Jeho celková hodnota dosiahla 86 miliárd eur, informovala agentúra Reuters.

Prvú časť pôžičiek vo výške 5,7 miliardy eur Grécku vyplatia v stredu, doplatok bude nasledovať po 1. máji za podmienky, že Grécko preukáže pokrok v „znižovaní nedoplatkov a zlepšení efektivity systému elektronických aukcií“, napísal ESM. Od Atén sa však očakáva, že výmenou za pôžičky zavedú do augusta ďalšie reformy, predovšetkým vo sfére privatizácie a liberalizácie trhu s plynom a elektrinou.

„Nové pôžičky budú použité na úhradu zahraničného dlhu krajiny, pokrytie nedoplatkov v tuzemsku a vytvorenie hotovostné rezervy,“ uviedol ESM. Rezerva by mala do konca programu dosiahnuť 20 miliárd eur, čo je podľa predstaviteľov EÚ suma, ktorá Grécku pomôže dosiahnuť udržateľný rast a vrátiť sa na finančné trhy.

V apríli majú Atény predložiť svoju predstavu dlhodobej stratégie hospodárskeho rastu krajiny. Tá bude dôležitá pre rozhodnutie eurozóny o podobe rámca dohľadu nad gréckou ekonomikou po konci terajšieho štvrtého záchranného programu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #ESM #euroval