Indikátor ekonomického sentimentu v marci vzrástol

Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) v marci 2018 oproti hodnote minulého mesiaca vzrástol o 1,2 bodu na úroveň 103,0, a to najmä v dôsledku zvýšenia dôvery v priemysle, službách a stavebníctve v predchádzajúcom mesiaci a čiastočne priaznivého vývoja v priemysle počas marca.

28.03.2018 09:36
debata

Aktuálne IES zaostáva za hodnotou dlhodobého priemeru o 0,8 bodu a za výsledkom rovnakého obdobia minulého roka o 1,4 bodu. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Indikátor dôvery v priemysle v marci vzrástol o 0,4 percentu­álneho bodu na hodnotu 8,7. Vývoj indikátora priaznivo ovplyvnil rast objednávok po priemyselných výrobkoch a očakávaný rast produkcie na nasledujúce tri mesiace.

V marci indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 3,5 bodu na zápornú hodnotu 6,0 vplyvom nepriaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 19 bodov.

Indikátor dôvery v obchode klesol v marci v porovnaní s februárom o 1 percentuálny bod na hodnotu 22 vplyvom negatívneho hodnotenia súčasných podnikateľských aktivít.

Indikátor dôvery v službách sa v marci takmer nezmenil, jeho hodnota (8,0) sa v porovnaní s februárom znížila iba o 0,3 percentu­álneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený priaznivými hodnoteniami podnikateľskej situácie a dopytu za posledné tri mesiace, pričom očakávaný dopyt respondenti hodnotili negatívne.

Spotrebiteľská atmosféra sa oproti minulému mesiacu zhoršila. V marci 2018 sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol o 1,9 bodu na zápornú úroveň 6,0, a to predovšetkým v dôsledku významného rastu pesimizmu pri očakávanej ekonomickej situácii. Respondenti boli o 1,4 bodu optimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok prevyšoval i dlhodobý priemer.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #sentiment