Výskumníci sa v kauze agrodotácií bránia

V utorok zo strany ministerstva pôdohospodárstva padli obvinenia na únik informácií vedúceho k možnému subvenčnému podvodu na pracovníkov Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy. Pre podozrenia padli aj tri hlavy vedúcich pracovníkov ústavu. Tí sa však proti obvineniam ohradili.

29.03.2018 10:00
debata (42)

Podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej a šéfa Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožucha môžu za únik informácií o pozemkoch bez žiadostí o dotácie práve pracovníci ústavu. Eseročka bývalej poslankyne Smeru tak aj preto vraj mohla bezpečne poberať dotácie na pozemky iných užívateľov.

S týmito obvineniami odvolaní vedúci pracovníci nesúhlasia. „Argumenty pani ministerky i riaditeľa PPA nás nepresvedčili o pochybení tohto ústavu a hrubým spôsobom spochybnili a poškodili jeho dobré meno i odbornosť," tvrdia odvolaní: riaditeľ ústavu Miroslav Kromka a vedúci regionálneho pracoviska v Prešove Jozef Vilček. Sú pripravení svoje meno aj meno svojich podriadených očistiť. Obvinenie podľa nich spochybnilo celú prácu a históriu pracoviska.

Podľa informácií denníka Pravda obvinený ústav získaval do roku 2016 informácie o pozemkoch, na ktoré poľnohospodárske subjekty žiadajú dotácie až po spracovaní pracovníkmi PPA, teda až v čase po podávaní žiadostí. V roku 2017 mal ústav prístup k informáciám o žiadateľoch v rámci systému GSAA, ktorého je správcom. No v tomto roku systém nepokrýval 100 percent plôch. Ústav tak nedisponoval do konca podávania žiadostí kompletnými informáciami za všetkých žiadateľov. V systéme boli evidované plochy zväčša v užívaní väčších subjektov. K týmto informáciám mali však prístup všetci užívatelia systému GSAA a to z dôvodu, aby si mohli vzájomne upravovať hranice užívania. Tento prístup bude platiť aj pre ďalšie roky a je práve cieľom systému GSAA, aby všetci žiadatelia mali informácie o užívaných plochách ostatných subjektov.

Ústav by tak nemohol mať v čase podávania žiadostí v rokoch 2016 a 2017 kompletné informácie o deklarovaných plochách za celé Slovensko. Potom by nebolo možné, aby od operátorov, ktorí sa podieľajú na aktualizácii LPIS, unikla informácia o pozemkoch, na ktoré si nikto o dotáciu nepožiadal.

V systéme LPIS eviduje ústav okolo 160-tisíc kultúrnych dielov – teda druhov pozemkov. Pričom informácie sa aktualizujú každé tri roky. Ak sa za tento čas územie nejako výrazne zmení, pracovníci nie sú schopní takúto informáciu zachytiť v tomto trojročnom medziobdobí. Takto môžu vznikať chyby.

Podľa informácií Pravdy ústav upozorňoval v minulosti na tieto nedostatky systému. V rámci služby LPIS sa nevykonávajú ani pravidelné kontroly na mieste. K tým sa pristúpi len v prípade nejasností v identifikácii parcely. Kontrolná činnosť je na PPA. A to, čo kontrola agentúry ukáže, následne ústav zapracuje do systému.

Šéf PPA v kauze podal trestné oznámenie za možný subvenčný podvod na neznámeho páchateľa. V prípade sporných dotácií z východu je však poberateľ jasný – spoločnosť Agro Porúbka. Za firmou stojí podnikateľka v poľnohospodárstve a bývalá poslankyňa Smeru Ľubica Rošková.

Kto údajný dotačný podvod pripravil, má ukázať vyšetrovanie. Na mieste už prešetrujú tri tímy kontrolórov z PPA. Tí majú zistiť, čo sa v okrese Michalovce vlastne dialo. Podľa rezortu pôdohospodárstva totiž dostávala firma informácie zvnútra o tom, na ktorý pozemok si má o európske peniaze požiadať.

Okrem nich zamieril na Slovensko aj Európsky úrad pre boj proti podvodom. Úrad začal predbežné konanie. To má rozhodnúť o tom, či existujú dôvody na začatie riadneho vyšetrovania.

Slovensko doteraz patrilo ku krajinám s dobrým menom v Bruseli. Po Estónsku bolo druhou najlepšou krajinou, ktorá vykazovala najnižšiu mieru takzvaných refundácií pri vyplácaní priamych podpôr. Na nedostatky vo vyplácaní dotácií upozornil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Ten našiel viacero vážnych pochybení v rokoch 2015 až 2016. Rezortu pôdohospodárstva vtedy šéfoval Ľubomír Jahnátek, ktorý je momentálne šéfom regulačného úradu.

Na nezrovnalosti v agrodotáciách na východe krajiny upozorňoval aj nebohý novinár Ján Kuciak.

Vidiacka platforma: VÚPOP je obetným baránkom

Zamestnanci Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP) sa pri odhaľovaní možných podvodov s agrodotáciami na východe SR stali obetným baránkom. Uviedla to Lucia Gallová, prezidentka Vidieckej platformy.

„Podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) 27. marca na tlačovej konferencii predstavila razantné kroky a odvolala výskumníkov z VÚPOP z dôvodu vyvodenia zodpovednosti pre chybu, ktorej sa mali títo výskumníci pri digitalizácii dopustiť. Na danej tlačovej konferencii však nepadol ani náznak zodpovednosti na zamestnancov PPA, a to aj napriek tomu, že PPA je finálnou inštitúciou, ktorá preveruje dáta z VÚPOP a zároveň za ne preberá zodpovednosť. Aj preto sme toho názoru, že sa VÚPOP a jeho zamestnanci stali v celom tomto procese obetným baránkom,“ spresnila Gallová.

Prezidentka Vidieckej platformy zároveň zdôraznila, že už roky poľnohospodári zo všetkých regiónov Slovenska upozorňujú vedenie MPRV SR, ako aj PPA na to, aké sa v rámci pôdohospodárstva na Slovensku dejú podvody. Bolo to podľa nej formou ústnych výpovedí, ale aj upozornení prostredníctvom listov, ktorými sa poľnohospodári obracali na MPRV SR a ďalšie kompetentné orgány so žiadosťou o pomoc.

„Chceli by sme ministerku pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabrielu Matečnú upozorniť a vyzvať, aby potrestala skutočných vinníkov kauzy a nastavila pravidlá tak, aby k prípadom nezákonného čerpania priamych platieb v budúcnosti nemohlo dôjsť. Riešenie je pritom pomerne jednoduché a spočíva v urýchlenom zavedení evidencie nájomných zmlúv,“ podčiarkla Gallová.

Vidiecka platforma zároveň podľa Gallovej upozornila na fakt, že PPA je jediná inštitúcia, ktorá v systéme vidí, na ktoré plochy žiadatelia priame platby žiadali, a na ktoré nie. „Zo strany poľnohospodárov nie je možné overiť, či prostredníctvom tzv. insiderských (z vnútra, pozn. TASR) informácií nie sú cez rôzne firmy na iné a nesporné plochy dotácie poberané alebo nie. Predstavme si totiž, že by sa medzi verifikovanými plochami tzv. betónová parcela neobjavila,“ poznamenala.

„Vyzývame zároveň ministerku pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, aby razantne pristúpila k prípadom a osobám, ktoré MPRV SR na základe podnetov zo strany poľnohospodárskej obce eviduje a vyvodila mieru zodpovednosti za tieto pochybenia. V krátkosti uvádzame niektoré z nich, a to nezvládnutá výzva pre mladých farmárov, opätovné zavádzanie subjektívnych kritérií pri projektových podporách, nenapĺňanie zákonných lehôt zo strany PPA, ale aj Slovenského pozemkového fondu (SPF), ako aj množstvo zdokumentovaných prípadov nekalého správania sa kontrolórov pod správou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR,“ dodala Gallová.

(TASR)

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #Gabriela Matečná #agrodotácie