Nemci už rátajú s vyššími úrokmi. Počítajú, čo to spraví s dlhmi

Nemecké ministerstvo financií očakáva zvýšenie úrokových sadzieb v najbližších rokoch. Nový minister financií Olaf Scholz preto podnikne kroky na zmiernenie dodatočných nákladov krajiny na splnenie rozpočtových cieľov. Uviedol to v sobotu týždenník Der Spiegel.

01.04.2018 13:19
debata

„Finančné plánovanie do roku 2022 predpokladá potrebnú normalizáciu prostredia na kapitálovom trhu,“ citoval Spiegel z interného dokumentu.

Odborníci zvyčajne považujú úrokové sadzby v rozmedzí od 3 do 4 % za „normálne“ v porovnaní s aktuálnymi nulovými úrokmi, skonštatoval Der Spiegel.

Depozitná sadzba Európskej centrálnej banky (ECB) je v súčasnosti na úrovni –0,40 %, zatiaľ čo referenčná úroková sadzba je na 0,0 % a sadzba pre jednodňové refinančné operácie na úrovni 0,25 %.

Výnosy z 10-ročných dlhopisov v Nemecku, ktoré naznačujú pravdepodobné náklady krajiny na obsluhu dlhu, klesli v marci, ale držia sa blízko hranice 0,5 %.

er Spiegel uviedol, že zvýšenie priemerných úrokových sadzieb v najväčšej európskej ekonomike o 1 % by znamenalo dodatočné náklady vo výške 10 miliárd eur, ktoré by mohli skomplikovať snahu novej vlády udržať vyrovnaný rozpočet.

Hovorca ministerstva financií sa odmietol vyjadriť k článku v týždenníku.

Trhy predpovedajú, že ECB na budúci rok zvýši svoje úrokové sadzby, prvýkrát od roku 2011. Centrálna banka eurozóny tiež zvažuje, ako a kedy ukončí svoj program nákupu dlhopisov vo výške 2,55 bilióna eur zameraný na podporu inflácie a hospodárskeho ras­tu.

Možná obchodná vojna so Spojenými štátmi predstavuje v tomto prípade potenciálny brzdiaci faktor. Ale nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier pre Der Spiegel povedal, že je presvedčený, že EÚ a Washington do leta nájdu „rozumný kompromis“.

Prezident USA Donald Trump minulý týždeň udelil Európskej únii (EÚ) a tiež ďalším šiestm štátom dočasnú výnimku z ciel na dovoz ocele a hliníka. Cieľom amerických taríf je obmedziť dovoz týchto kovov z Číny. Altmaier uviedol, že Nemecko sa zhodlo s USA na potrebe riešiť nadmernú kapacitu na globálnom trhu s oceľou, čiastočne spôsobenú Čínou.

„Hľadáme spoločnú líniu v boji proti cenovému dumpingu a krádeži duševného vlastníctva. Chceme nájsť riešenia, ktoré by boli v súlade s pravidlami medzinárodného obchodu,“ povedal pre Der Spiegel.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Nemecko #eurozóna