Tržby automobilového priemyslu v Poľskú sú rekordné

Minulý rok bol pre poľský automobilový priemysel z hľadiska exportu rekordný. Ale v aktuálnom roku 2018 sa tento rekord zrejme podarí prekonať. Uviedol to poľský denník Rzeczpospolita.

01.04.2018 21:00
debata

Zahraničné tržby automobilového priemyslu v Poľsku sa v roku 2017 zvýšili na 25,2 miliardy eur. Najnovšie údaje spoločnosti AutomativeSup­pliers.pl pritom signalizujú, že súčasný rok bude pre toto odvetvie ešte lepší, vďaka vývozu automobilových komponentov.

Podľa prognózy AutomativeSup­pliers.pl dosiahne automobilový priemysel v Poľsku tento rok tržby zhruba 27 miliárd eur. Naznačuje to rastúca produkcia automobilových dielov a komponentov, napísal denník.

V roku 2017 hodnota poľských dodávok pre zahraničné automobilky prevýšila 11,2 miliardy eur. To je viac ako desaťnásobok hodnoty v predchádzajúcom roku. Automobilové súčiastky a príslušenstvo predstavovali 44,6 % celkového vývozu automobilového priemyslu. Viac ako 90 % automobilových dielov bolo odoslaných zákazníkom z Európskej únie (EÚ).

Nemecko zostáva najväčším príjemcom autodielov vyrobených v Poľsku. Až 38 % všetkých exportovaných dielov a komponentov v hodnote takmer 4,3 miliardy eur smerovalo do Nemecka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #automobilky