Čina reaguje na Spojené štáty, zaviedla clo na americký tovar

Čína s platnosťou od pondelka zaviedla clo vo výške až 25 percent na 128 výrobkov zo Spojených štátov.

02.04.2018 08:17
debata (38)

Už skôr avizovaným krokom reagoval Peking na uvalenie ciel na dovoz ocele a hliníka do USA, ktoré v marci nariadil prezident Donald Trump. S odvolaním sa na čínske ministerstvo financií o tom informovala agentúra Reuters. Čínske clá sa týkajú okrem iného amerického mrazeného bravčového, vína, niektorých druhov ovocia a orechov.

Čína už na konci marca vyzvala Spojené štáty, aby sa „stiahli z okraja priepasti“ a vyhli sa hroziacej obchodnej vojne. Už vtedy avizovala, že odpoveďou na uvalenie ciel na oceľ a hliník by mohli byť clá na tovar z USA v hodnote troch miliárd USD.

Na niektoré ovocie a orechy, napríklad jablká a mandle, Peking s platnosťou od pondelka uvalil clo 15 percent, na osem produktov vrátane bravčového dokonca vo výške 25 percent.

„Pozastavenie colných ústupkov zo strany Číny je legitímna akcia prijatá na základe pravidiel WTO s cieľom ochrany čínskych záujmov,“ uviedlo čínske ministerstvo financií. WTO je skratka Svetovej obchodnej organizácie, ktorej sú Spojené štáty aj Čína členmi.

Prezident Donald Trump na konci marca podpísal dekrét, ktorý by mohol viesť k uvaleniu ciel na dovoz čínskeho tovaru v hodnote až 50 miliárd dolárov. Opatrenie je reakciou na údajné čínske krádeže amerického duševného vlastníctva. Peking toto obvinenie odmieta.

Clá na dovoz ocele a hliníka prezident Trump podpísal 8. marca. Výnimku dostali Argentína, Austrália, Brazília, Kanada, Mexiko a Južná Kórea a na poslednú chvíľu dočasne aj krajiny Európskej únie.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #clo #obchodná vojna