Šumy o vlastných čipoch v počítačoch Apple zostrelili akcie Intelu

Informácie agentúry Bloomberg zo zákulisia spoločnosti Apple o tom, že chce nahradiť čipy Intelu vlastnými, výrazne oslabili hodnotu akcií výrobcu procesorov.

03.04.2018 00:00
debata

Americká technologická spoločnosť Apple plánuje vo svojich počítačoch Mac už od roku 2020 používať vlastné čipy, a nahradiť tak procesory firmy Intel, tvrdí agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou. Cena akcií Intelu po tejto správe vykazovala pokles o takmer deväť percent. V závere sa strata zmiernila na 6,07 percenta.

Projekt označovaný ako Kalamata sa podľa zdrojov stále nachádza v počiatočnej vývojovej fáze, je však súčasťou širšej stratégie, ktorá má zabezpečiť lepšiu spoluprácu medzi všetkými zariadeniami firmy Apple, vrátane počítačov Mac, telefónov iPhone a tabletov iPad.

Prechod počítačov Mac na vlastné čipy by bol ranou pre spoločnosť Intel, na ktorej tržbách sa teraz Apple podľa agentúry Bloomberg podieľa zhruba piatimi percentami.

Apple používa v počítačoch Mac čipy firmy Intel už dlhšie ako desať rokov, zatiaľ čo do mobilných zariadení iPhone a iPad inštaluje procesory z vlastného vývoja, upozorňuje agentúra DPA.

Z technologických firiem sa nedarilo akciám Amazonu, ktoré stratili v pondelok päť percent. Trh reagoval na kritiku spoločnosti americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, v pondelok odpísal 1,90 percenta a obchodovanie uzavrel na 23 644,19 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 2,23 percenta na 2581,88 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite sa prepadol dokonca o 2,74 percenta na 6870,12 bodu.

Akciový trh negatívne zasiahli aj obavy z obchodnej vojny medzi Čínou a Spojenými štátmi. Čína od pondelka zaviedla clá vo výške až 25 percent na 128 výrobkov zo Spojených štátov, reagovala tak na uvalenie ciel na dovoz ocele a hliníka do USA. Čínska clá sa týkajú okrem iného amerického mrazeného bravčového, vína, niektorých druhov ovocia a orechov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #USA #burza #Intel