USA obvinili Čínu z deformácie globálnych trhov

Biely dom obvinil Čínu z "deformácie globálnych trhov". Peking totiž v pondelok zaviedol nové colné tarify na dovoz 128 výrobkov z USA v hodnote 3 miliárd USD, vrátane bravčového mäsa a oceľového potrubia.

03.04.2018 09:54
debata (18)

„Namiesto toho, aby sa Čína sústredila na férový export do USA, je potrebné zastaviť jej nekalé obchodné praktiky, ktoré poškodzujú národnú bezpečnosť Spojených štátov a narúšajú globálne trhy,“ povedala hovorkyňa Bieleho domu Lindsay Waltersová vo vyhlásení, ktoré zverejnili americké médiá.

Čína zvýšila od pondelka colnú sadzbu v prípade ôsmich výrobkov dovážaných z USA, vrátane bravčového mäsa a recyklovaného hliníka, o 25 %, a zaviedla nové 15-% clo na 120 amerických produktov, prevažne poľnohospodárskych, ako sú ovocie, orechy, víno.

Peking tak chce „vyrovnať straty“, ktoré mu spôsobilo zavedenie ciel na dovoz ocele a hliníka. Argumentuje, že americké tarify „vážne poškodili záujmy Číny“.

Burza na Wall Street zaznamenala v pondelok výrazný pokles. Investori sa zbavovali akcií pre obavy z potenciálnej obchodnej vojny medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami.

Priemyselný akciový index Dow Jones Industrial Average sa znížil o 1,9 %, širší index S&P 500 klesol o 2,2 % a Nasdaq padol o 2,89 %.

Spojené štáty minulý mesiac navrhli ďalšie tarify vo výške 60 miliárd USD na širokú škálu čínskeho tovaru za údajnú krádež amerického duševného vlastníctva a ďalšie nekalé praktiky.

Čínske ministerstvo financií v pondelok uviedlo, že americké tarify porušili pravidlá Svetovej obchodnej organizácie.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA