Ľudia nakupujú o dušu, rast maloobchodných tržieb stúpol na 5 %

Rast maloobchodných tržieb na Slovensku sa vo februári zrýchlil. Medziročne totiž tržby maloobchodníkov v druhom mesiaci vzrástli o 5 %, kým v januári rástli o 4,4 %. V medzimesačnom porovnaní vo februári oproti januáru tržby v maloobchode vzrástli o 0,7 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

05.04.2018 09:34
debata (4)

Štatistici pritom zaznamenali na medziročnej báze vo februári rast vo väčšine činností maloobchodu. Najvýznamnejší v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 15,7 %, maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 20,9 % a v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 13,7 %. Pokles tržieb sa zaznamenal v nešpecializo­vaných predajniach o 1,7 % a v maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie o 10 %.

Z ďalších sektorov obchodu na Slovensku sa vo februári zaznamenal medziročný rast tržieb vo veľkoobchode o 7,4 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 10,7 %, v ubytovaní o 0,1 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 5,3 %. Medzimesačne však zväčša tržby v týchto sektoroch klesali. Vo februári oproti januáru boli nižšie v ubytovaní až o 15,3 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 4,7 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 0,2 %. Tržby vo veľkoobchode sa v porovnaní s januárom nezmenili.

V priemere za prvé dva mesiace tak tržby v maloobchode na Slovensku medziročne stúpli o 4,7 %. Rástli aj v ďalších sektoroch obchodu. Vo veľkoobchode o 9,4 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 13,2 %, ubytovaní o 15,4 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 5,1 %.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #maloonchod