Trump pritlačil, sľubuje Číňanom ďalšie clá za 100 miliárd USD

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok požiadal svojho zástupcu pre obchod, aby zvážil navýšenie ciel na čínske výrobky o ďalších 100 miliárd dolárov. Informovala o tom agentúra AP.

06.04.2018 07:00
debata (5)

Rozhodnutie prichádza deň potom, keď Čína oznámila, že chce uvaliť 25-percentné clo na 106 amerických výrobkov, okrem iného na autá, lietadlá či sójové bôby. Peking tým reagoval na obdobný zoznam, ktorý USA zverejnili v utorok. Ten pre zmenu obsahuje 1300 čínskych výrobkov, na ktoré chcú aplikovať 25-percentnú clo Spojené štáty. V oboch prípadoch ide o tovar, ktorého dovoz do Číny respektíve do Spojených štátov dosahuje hodnotu takmer 50 miliárd dolárov ročne.

Biely dom oznámil, že Trump požiadal Úrad amerického obchodného splnomocnenca (USTR), aby zvážil uvalenie ciel na Čínu vo výške 100 miliárd dolárov s tým, že ak to uzná za vhodné, mal by tiež rozhodnúť o tom, na aký tovar sa opatrenie bude vzťahovať.

Trump tiež vyzval ministerstvo poľnohospodárstva, aby vypracovalo plán na ochranu záujmov amerických farmárov.

Prezident Spojených štátov dlhodobo tvrdí, že obchodná politika Číny viedla ku krachu amerických tovární a pripravila tak milióny Američanov o prácu.

Desiatky obchodných zväzov zastupujúcich popredné americké podniky minulý týždeň vyzvali Trumpa, aby clá na dovoz z Číny neuvaloval. Varovali pred ich negatívnymi dôsledkami na ekonomiku Spojených štátov aj na amerických spotrebiteľov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Donald Trump #obchodná vojna