Na opravy ciest prvej triedy pôjdu milióny, na niektoré úseky to nebude stačiť

Pneumatiky a nápravy áut jazdiacich po slovenských cestách sú po zime ohrozené výtlkmi. Nebezpečnými sa stali aj niektoré úseky ciest prvej triedy, ktoré majú byť po diaľniciach a rýchlostných cestách najlepšími cestnými komunikáciami. Štát plánuje na rekonštrukcie minúť milióny. Nového povrchu sa však nedočkajú všetky potrebné úseky.

06.04.2018 12:30
debata

Objem finančných prostriedkov, ktoré Slovenská správa ciest (SSC) vynaloží na údržbu, zostáva v porovnaní s minulým rokom nezmenený. "Na bežnú údržbu a opravy bolo v roku 2017 vynaložených 36¤957¤706,40 eura. Na rok 2018 je na údržbu a opravy naplánovaných 37 miliónov eur,“ informuje Lucia Karelová, hovorkyňa SSC. Rezort dopravy tvrdí, že požiadal ministerstvo financií o zvýšenie finančných prostriedkov.

Cesty prvej triedy, na ktorých platia mýto napríklad nákladné automobily alebo autobusy, dostali zabrať najmä v horských oblastiach. Cesta prvej triedy I/72 medzi Podbrezovou a križovatkou Kráľova Lehota s cestou I/18 vedúca cez horský priechod Čertovica je na mnohých miestach pokrytá výtlkmi. Na niektorých miestach, najmä na samotnom vrchole, sú automobily nútené ísť na prvom až druhom prevodovom stupni. Navyše priamo v obci Jarabá na južnej strane Čertovice je už niekoľko rokov na jednom z mostov zúžená vozovka.

SSC plánuje opravy na iných miestach. Podľa Karelovej dôjde v tomto roku k rekonštrukčným prácam na ceste prvej triedy I/51 v oblasti obce Kozelník. Rovnako má podľa plánov dôjsť k oprave cesty I/9 v Žiari nad Hronom.

Cestári v budúcom roku chcú opraviť aj cestu prvej triedy I/18 medzi Popradom a obcou Hôrka na severe Slovenska. Nový kryt dostanú aj cesty I/60 v Žiline na Mostovej ulici a I/61 v Dubnici nad Váhom. Okrem toho sú v pláne opravy mostov vo Vígľaši, v Slovenskej Ľupči alebo Námestove. "Samozrejme je to plán, ktorý sa v priebehu roka môže zmeniť na základe aktuálneho vývoja stavu tak ciest, ako aj mostov,“ dodáva Karelová.

Rezort dopravy tvrdí, že ak získa viac zdrojov, bude opravených viac ciest. "Ministerstvo dopravy spracovalo a na ministerstvo financií predložilo podrobný materiál, v ktorom požaduje navýšenie kapitálových výdavkov na rekonštrukcie, výstavbu, sanáciu havarijných úsekov, odstraňovanie zosuvov a bežných výdavkov na opravy a údržbu na cesty I. triedy. V súčasnosti čakáme na vyjadrenie z ministerstva financií,“ uvádza odbor komunikácie rezortu dopravy.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia ciest #cesta prvej triedy