Číňania odkazujú Trumpovi: Ďalšie clá budú znamenať koniec rokovaní

Ak USA uvalia ďalšie dovozné clá na tovary z Číny, Peking tento útok tvrdo vráti. Čína uviedla, že to zároveň bude znamenať koniec rokovaní.

06.04.2018 16:23
debata (39)

Čínske ministerstvo obchodu vyhlásilo, že ak americký prezident Donald Trump bude pokračovať v ohlásených plánoch týkajúcich sa zvýšenia ciel na ďalšie čínske tovary v hodnote 100 miliárd USD, Čína je pripravená bez váhania prijať odvetné opatrenia. Ministerstvo dodalo, že v takomto prípade už nebudú možné ďalšie rokovania.

Hovorca čínskeho ministerstva obchodu Kao Feng nazval opatrenia USA chybnými a neoprávnenými. Dodal, že spor sa vedie medzi unilateralizmom a multilateralizmom a že v aktuálnej situácii sú rokovania nepravdepodobné.

Výsledkom opatrení Washingtonu bude podľa Kaa to, že USA poškodia vlastnú ekonomiku. „Ak Spojené štáty ohlásia zoznam ciel na ďalšie výrobky v hodnote 100 miliárd USD, Čína je už plne pripravená a bez váhania, okamžite a tvrdo tento útok vráti,“ povedal Kao.

Kaova tlačová konferencia sa uskutočnila tesne po tom, čo Trump v rozhlase obhajoval ďalšie clá a povedal, že môžu byť „trochu bolestivé“, ale v dlhodobom horizonte Spojeným štátom prospejú.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna