Americkí farmári sa obávajú obchodnej vojny s Čínou

Strach z obchodnej vojny s Čínou sa šíri medzi americkými farmármi. Čína totiž oznámila, že môže uvaliť 25-% clo na dovoz sójových bôbov a ďalších poľnohospodárskych produktov z USA.

07.04.2018 13:20
debata (9)

Dotklo by sa to tiež kukurice, hovädzieho mäsa, bavlny, tabaku alebo pomarančového džúsu. Zoznam viac než 100 produktov z USA, ktorý zverejnilo v stredu čínske ministerstvo obchodu, sa týka nielen poľnohospodárskych produktov, ale aj iných oblastí, ako sú napríklad autá. Týmto spôsobom reagovalo na clá navrhované Washingtonom na viac než 1300 produktov z Číny.

Medzičasom sa napätie medzi Washingtonom a Pekingom ešte viac vyostrilo. Potom, čo americký prezident Donald Trump pohrozil ďalšími clami na čínske tovary v hodnote 100 miliárd USD (81,74 miliardy eur), Čína vyhlásila, že je pripravená útok tvrdo vrátiť. Peking navyše rokovania v aktuálnej situácii prakticky vylučuje.

Podľa Marka Kenneyho, pestovateľa sóje z Iowy, je aktuálny vývoj frustrujúci. „Mám obavy, pretože Čína je pre nás obrovským trhom,“ uviedol Kenney.

Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva sa z USA do Číny vyvážajú sójové bôby v hodnote okolo 14 miliárd USD ročne. Čína kupuje takmer polovicu exportu sójových bôbov USA a takmer jeden z troch riadkov úrody sójových bôbov vypestovaných na farmách v USA.

Objem vývozu poľnohospodárskych produktov z USA do Číny predstavuje takmer 20 miliárd USD ročne. Ak by ohlásené clá začali platiť, spôsobilo by to veľké škody americkému poľnohospodárstvu, uviedol Wendong Zhang z Iowa State University.

Navyše farmári v USA zažívajú aj tak ťažké časy. Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva by ich nominálne príjmy mali byť tento rok najnižšie od roku 2006. Väčšina agrovývozu z USA do Číny pripadá na sójové bôby, ktoré sa pestujú v mnohých štátoch na stredozápade, kde získal Donald Trump počas posledných prezidentských volieb silnú podporu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna