Trump je optimista: S Čínou sa dohodneme, budúcnosť bude skvelá

Čína odstráni svoje obchodné bariéry a uzavrie s USA dohodu ohľadom duševného vlastníctva. Uviedol to v nedeľu americký prezident Donald Trump na svojom twitterovom účte. Neobjasnil však, aké má pre svoj optimizmus ohľadom vyriešenie obchodných sporov s Čínou dôvody, píše agentúra AP.

08.04.2018 17:52
debata (10)

Trump kritizuje Čínu za údajné krádeže amerického duševného vlastníctva a hrozí, že zavedie clá na dovoz čínskeho tovaru v hodnote okolo 150 miliárd dolárov. Peking už predstavil svoje plány na odvetné opatrenia a na finančných trhoch panujú obavy, že spor prerastie do obchodnej vojny medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta.

Niektorí predstavitelia Bieleho domu, napríklad hlavný ekonomický poradca Larry Kudlow, však signalizovali, že Spojené štáty by clá nemuseli vôbec zaviesť, ak Čína viac otvorí svoju ekonomiku.

„Prezident Si (Ťin-pching) a ja budeme vždy priatelia, bez ohľadu na to, ako sa vyvinie náš spor ohľadom obchodu. Čína odstráni svoje obchodné bariéry, pretože to je správna vec,“ napísal Trump na svojom twitterovom účte. „Dosiahneme dohodu o duševnom vlastníctve,“ dodal. Čínu aj USA tak podľa Trumpa čaká „skvelá budúcnosť“.

Americký minister obchodu Steven Mnuchin uviedol, že síce existuje riziko obchodnej vojny medzi USA a Čínou, ale že takýto vývoj nepredpokladá. „Nemyslíme si, že nastane obchodná vojna. Naším cieľom je pokračovať v rokovaniach s Čínou,“ povedal minister televízii CBS. Upozornil tiež, že Trump má so svojím čínskym náprotivkom „veľmi blízky vzťah“.

Kudlow uviedol, že sa teraz formuje koalícia, ktorá by mala vytvárať obchodný tlak na Čínu a ktorá zahŕňa Kanadu, Austráliu a veľkú časť Európy. Spojené štáty podľa neho budú tiež žiadať tvrdší postup Svetovej obchodnej organizácie (WTO) voči Číne.

Podpredseda Európskej komisie Jyrki Katainen podľa televízie CNBC cez víkend upozornil, že pre Európanov je občas trochu ťažké pochopiť Trumpovu obchodnú politiku. „Používa dosť nekonvenčné metódy,“ vyhlásil.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna