Ukrajinský Naftogaz chce žiadať o zhabanie majetku Gazpromu v Európe

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz je pripravená obrátiť sa na súdy so žiadosťou o zabavenie majetku, ktorý má ruský plynárenský gigant Gazprom v Európe.

09.04.2018 16:16
debata (34)

Urobí tak v prípade, že od Gazpromu včas nedostane peniaze, ktoré mu priklepol medzinárodný arbitrážny súdo. Uviedol to v pondelok námestník riaditeľa Naftogazu Jurij Vitrenko. Gazprom má podľa rozhodnutia súdu vyplatiť Naftogazu viac ako 2,5 miliardy USD.

„Pre nás je jasné, že ak (túto platbu) nerealizujú, tak začneme brať do zástavy ich plyn a ďalší majetok Gazpromu v Európe, nie na Ukrajine. Pôjdeme k súdom v Európe,“ povedal agentúre Reuters Vitrenko. Upozornil však, že Naftogaz sa nebude usilovať zabaviť ruský plyn, ktorý prúdi cez Ukrajinu európskym klientom, pretože Ukrajina nechce, aby EÚ mala dojem, že nie je spoľahlivou tranzitnou krajinou.

Gazprom sa voči rozhodnutiu súdu v Štokholme chce odvolať. Snaží sa tiež zrušiť dohodu o tranzite plynu s Ukrajinou z roku 2009. Stupňuje sa tak napätie, ktoré by podľa EÚ mohlo ohroziť tok plynu.

Naftogaz plánuje tento týždeň rokovania s Gazpromom, ktoré by podľa ukrajinskej firmy malo byť posledný predtým, než podá novú sťažnosť na štokholmský arbitrážny súd. Okrem iného požaduje kompenzácie za to, že mu Gazprom túto zimu odmietol dodávať plyn.

EÚ a západní klienti dúfali, že štokholmská arbitráž vyrieši jeden z mnohých pálčivých sporov medzi Kyjevom a Moskvou. Namiesto toho obe strany zvyšujú svoje nároky v dobe zložitých rokovaní o budúcnosti tranzitu plynu cez Ukrajinu po ukončení súčasného kontraktu v budúcom roku.

Vitrenko uviedol, že Gazprom pravdepodobne úplne zastaví tok plynu cez Ukrajinu a presmeruje tento plyn do dvoch veľkých nových plynovodov na severe a juhu.

Spory okolo plynu sú sprievodným javom zhoršených vzťahov medzi Kyjevom a Moskvou po ruskej anexii Krymu a vypuknutí povstania proruských separatistov na východe Ukrajiny. Gazprom a Naftogaz sa kvôli svojim sporom obrátili na arbitrážny súd v Štokholme v júni 2014. Spory sa týkajú zmlúv o dodávkach ruského plynu pre Ukrajinu a tranzite ruského plynu do Európy cez územie Ukrajiny. Obe zmluvy sú platné do 31. decembra 2019.

V prípade zmluvy o dodávkach arbitrážny súd nariadil Naftogazu doplatiť Gazpromu za dodávky. V druhom prípade však súd rozhodol, že Gazprom musí doplatiť Naftogazu za tranzit. Po započítaní oboch záväzkov Gazprom dlhuje Naftogazu viac ako 2,5 miliardy USD.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina #Naftogaz