Ceny ropy idú hore, Brent nad 70 dolárov za barel

Cena ropy na svetových trhoch výrazne stúpla, severomorský Brent vystúpil nad 70 dolárov za barel.

11.04.2018 06:45
debata

Ropa v utorok na svetových trhoch výrazne zdražila, severomorský Brent vystúpil nad 70 dolárov za barel. Ceny tlačí nahor hlavne viera investorov v utlmenie obchodných sporov medzi Spojenými štátmi a Čínou.

Okolo 17:00 SELČ vykazovala cena Brent rast o 2,6 percenta na zhruba 70,40 dolára za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) pridávala 2,7 percenta na 65,10 USD za barel. Za posledné dva dni tak ropa zdražela už o viac ako štyri percentá. Na konci minulého týždňa ešte vykazovala približne dvojpercentný prepad v reakcii na slová amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý pohrozil Číne novými clami.

Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok prisľúbil, že čínska ekonomika sa viac otvorí a že výrazne klesnú aj clá na dovoz automobilov. Medzi investormi tak silnie presvedčenie, že nebude obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou, teda medzi dvomi najväčšími ekonomikami sveta.

Investori teraz čakajú na údaje o vývoji zásob ropy v USA od sektorovej organizácie American Petroleum Institute. Obdobné dáta neskôr zverejní americký vládny Úrad pre energetické informácie (EIA). Produkcia ropy v USA sa od polovice roku 2016 zvýšila asi o štvrtinu, poznamenala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa