Doprava v hlavnom meste kolabuje

Rekonštrukcie ciest odhaľujú krehkosť bratislavskej dopravy.

12.04.2018 06:00
kolóna zápcha auta Dunajská Luzna Foto: ,
Dopravu neodľahčuje ani mestská hromadná doprava.
debata (41)

Minulý týždeň mesto spustilo výmenu asfaltu na jednej z najvyťaženejších ulíc v meste. Dočasné zníženie počtu jazdných pruhov na Bajkalskej ulici spôsobuje už niekoľko dní počas špičiek dopravný kolaps.

Bajkalská ulica spája časť Mlynské nivy s Novým Mestom. Navyše vytvára alternatívnu cestu pre tranzit v prípade problémov na diaľnici D1. Podľa celoštátneho sčítania dopravy z roku 2015 cez ňu denne prejde takmer 45-tisíc automobilov. Výmena asfaltu prebieha na etapy od nákupného centra až po križovatku s Trnavskou cestou.

Rekonštrukcia má byť hotová do 21. mája. V dopravnej špičke sa kvôli rekonštrukčným prácam upchávajú aj okolité ulice ako Trnavská cesta, koniec Bajkalskej ulice, Záhradnícka alebo Tomášikova. Dopravu neodľahčuje ani mestská hromadná doprava, keďže električky nie sú tak využívané a autobusy stoja v kolónach tiež. Výsledkom situácie je, že vnútorný obchvat sa ešte viac plní. Na nový obchvat Bratislavčania stále čakajú márne, keďže jeho výstavba mešká.

Klasika, výstavba mešká

Špekuluje sa, že hotový bude najskôr v roku 2022, a nie v roku 2020, ako bolo sľúbené. Bajkalskú ulicu používa aj časť vodičov smerujúcich z diaľnice D1 pri Prístavnom moste v smere do širšieho centra mesta. Aktuálne sú nútení schádzať z diaľnice skôr a pokračovať jazdou buď priamo cez mesto, alebo po mestských radiálach, ktoré sa plnia tiež.

Na Trnavskej ceste pri križovatke s Bajkalskou ulicou navyše cestári odstavili jeden z dvojice odbočovacích pruhov smerom na Bajkalskú ulicu, čo spôsobuje vytváranie takmer celodenných zápch. Výrazné dopravné zdržania sa v poslednom týždni tvorili aj na juhovýchodnom vstupe do hlavného mesta v smere od Dunajskej Stredy.

zväčšiť
opravy ciest v Bratislave, infografika

100 kilometrov

"Aktuálne prebiehajú opravy Dolnozemskej ulice a taktiež Bajkalskej ulice. Opravy oboch úsekov prebiehajú bez zásadných komplikácií,“ informovala hovorkyňa hlavného mesta Zuzana Onufer. V rámci prác na Bajkalskej ulici dôjde aj k oprave zjazdov a výjazdov na Ružinovskú ulicu. Práce na Dolnozemskej ulici na kraji Petržalky spomaľujú dopravu smerujúcu do centra smerom z mestských častí Rusovce a Jarovce.

Bratislava plánuje v tomto roku opraviť celkovo 100 kilometrov jazdných pruhov. Väčšina prác má prebehnúť počas letných prázdnin, keď je premávka v meste nižšia. Celkovo pôjde do opráv 16 miliónov eur. Mesto z vlastných zdrojov investuje 7 miliónov eur a vláda prispeje dotáciou 9 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #opravy ciest #infraštruktúra