Uber sa odvolá proti zákazu, ktorý ho stopol na Slovensku

Spoločnosť Uber sa odvolá voči zákazu prevádzkovať taxislužby na Slovensku prostredníctvom osôb a vozidiel, ktoré nespĺňajú zákonné požiadavky. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Uber SR a ČR Miroslava Jozová.

13.04.2018 14:18
debata

Súd firmu informoval, že rozhodnutie jej nebolo doručené správne, preto má teraz možnosť sa proti nemu odvolať. „V tejto chvíli analyzujeme rozhodnutie súdu a odvoláme sa, len čo to bude možné, pretože sme presvedčení, že služby ako Uber by mali byť štandardnou súčasťou možností mobility v každom modernom meste,“ povedala Jozová.

Spoločnosť Uber chce urobiť všetko pre to, aby sa mohla do Bratislavy čo najskôr vrátiť. Pred dočasným pozastavením služby bol podľa Jozovej Uber najpopulárnejšou aplikáciou v oblasti mestskej mobility v Bratislave. „Podľa prieskumu si viac ako 80 percent ľudí v hlavnom meste praje, aby tu naša aplikácia aj naďalej ostala a fungovala,“ skonštatovala.

Spoločnosť Uber musela prestať prevádzkovať taxislužby na Slovensku prostredníctvom osôb a vozidiel, ktoré nespĺňajú zákonné požiadavky. Rovnako už nesmela sprostredkúvať taxislužby osobám, ktoré nevyhovujú podmienkam kladeným na vodiča taxislužby. Rozhodol o tom v polovici februára Okresný súd Bratislava I v konaní o návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia. Znamenalo to, že spoločnosť svoju aplikáciu na Slovensku, ktorá fungovala zatiaľ len v Bratislave, 27. marca vypla.

Rozhodnutie súdu nadväzovalo na žalobu, ktorú v januári na Uber podalo Občianske združenie koncesovaných taxikárov (OZKT). To verdikt súdu v marci ohodnotilo ako logické vyústenie niekoľkomesačného boja za rovnosť podnikateľského prostredia v oblasti taxislužieb. „Súd sa stotožnil s našimi tvrdeniami v plnom rozsahu, čím potvrdil skutočnosť, že spoločnosť Uber sprostredkúva taxislužbu prostredníctvom vodičov a vozidiel, ktoré sú v rozpore so zákonom a poškodzujú podnikateľské prostredie,“ informovalo v marci TASR združenie.

V aplikácii Uber bolo za viac ako dva roky pôsobenia na slovenskom trhu zaregistrovaných vyše 100 000 použí­vateľov. Už od jej príchodu proti nej viackrát protestovali bratislavskí taxikári. Uber podľa nich ignoruje slovenskú legislatívu. Vďaka podpriemerným cenám deformuje podnikateľské prostredie a v konkurenčnom boji získava nenáležitú výhodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #taxi #Uber