USA neoznačili Čínu za menového manipulátora

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa opäť rozhodla, že Čínu neoznačí za menového manipulátora. Čína a ďalších päť krajín sú však terčom špeciálneho monitorovania, pretože podľa americkej vlády ich praktiky zhoršujú obchodný deficit USA.

15.04.2018 14:14
debata (5)

V správe, ktorú musí zverejňovať každý polrok, americká vláda uviedla, že nijaká krajina nenaplnila kritériá, aby ju za menového manipulátora označili. Na zozname monitorovaných krajín sú Čína, Japonsko, Južná Kórea, India, Nemecko a Švajčiarsko.

Správa sa zmienila o „extrémne vysokom a pretrvávajúcom“ obchodnom prebytku Číny voči USA. Vlaňajší schodok USA v obchode s tovarmi s Čínou stúpol na rekordných 375,2 mld. USD.

Novou krajinou na zozname je India, pričom vládna správa uviedla, že India mala vlani voči USA významný prebytok v obchode s tovarmi, a to v sume 23 mld. USD.

Správa ďalej poznamenala, že Nemecko má najvyšší prebytok bežného účtu platobnej bilancie vo svete. Americké ministerstvo financií preto vyzvalo Nemecko, aby podporilo domáci dopyt, čím by zvýšilo import amerických a iných zahraničných tovarov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna