Trump obvinil Rusko a Čínu zo zámerného oslabovania mien

Americký prezident Donald Trump obvinil Čínu a Rusko z cieleného oslabovania ich mien v čase, keď Spojené štáty pokračujú vo zvyšovaní úrokových sadzieb. "To je neprijateľné," napísal Trump na twitteri. Po jeho správe sa dočasne dostal pod predajný tlak dolár, zatiaľ čo euro spevnilo.

16.04.2018 21:54
debata (35)

V piatok pritom americké ministerstvo financií zverejnilo svoju polročnú správu, podľa ktorej v súčasnosti nemožno za menového manipulátora oficiálne označiť žiadnu krajinu. Takéto zaradenie by znamenalo možné postihy.

Od Trumpovho nástupu do úradu vlani v januári dolár výrazne oslabil voči väčšine svetových mien, vrátane čínskeho jüanu. Než Spojené štáty zaviedli v minulých týždňoch protiruské sankcie, tak mal dolár straty aj voči ruskému rubľa.

Voči jüanu dolár od 20. januára minulého roku stratil 8,6 percenta, zatiaľ čo voči rubľu o 4,5 percenta spevnil. Než ale Washington začiatkom tohto mesiaca oznámil sankcie proti ruským oligarchom a niektorým ruským firmám, dolár voči rubľa skoro štyri percentá strácal. Rubeľ o zisky prišiel po silnom dvojdňovom prepade z 9. a 10. apríla, ktorý dohromady predstavoval 8,4 percenta.

Dolárový index, ktorý vyjadruje hodnotu dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, od nástupu Donalda Trumpa do úradu prezidenta odpísal 11,2 percenta, poznamenala agentúra Reuters. Trump počas svojej predvolebnej kampane obviňoval niektorých amerických obchodných partnerov z nekalých praktík. Tie podľa neho prispievajú k rastu obchodného deficitu USA, ktorý Trump sľúbil znížiť.

Celkový obchodný deficit Spojených štátov sa pritom tento rok vo februári vyšplhal na najvyššiu úroveň za viac ako deväť rokov a bol 57,6 miliardy dolárov. Deficit obchodnej bilancie s Ruskom sa ale v porovnaní s januárom znížil takmer o polovicu a výrazne klesol aj schodok s Čínou.

Krajiny zvyčajne manipulujú so svojimi menami, aby zvýšili vývoz. Obvykle intervenujú na trhu, aby znížili hodnotu svojej meny voči zahraničným menám, ako je práve americký dolár. Slabšia mena totiž zlacňuje vývoz na globálne trhy a naopak, zdražuje dovoz na domáci trh.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #USA