Európske akcie výrazne rástli, sú najvyššie od konca februára

Európske akcie sa v utorok vyšplhali na najvyššiu úroveň od konca februára. Poľavili totiž obavy z napätia medzi Spojenými štátmi a Ruskom a pozornosť investorov sa presunula k firemným výsledkom a k fúziám a akvizíciám. Paneurópsky index STOXX 600 vzrástol o 0,8 percenta a uzavrel na 380,77 bodu.

17.04.2018 20:14
debata

Index nemeckých akcií DAX prvýkrát od februára prekročil hranicu 12 600 bodov, nedokázal sa však nad ňou udržať. Obchodovanie uzavrel rastom o 1,57 percenta na 12 585,57 bodu. Počas dňa pritom vystúpil až na 12 614,25 bodu. K rastu nemeckých akcií prispel podľa analytikov slabší kurz eura, ktorý posilňuje konkurencieschop­nosť exportérov z eurozóny.

Akcie francúzskeho reťazca supermarketov Casino posilňovali po správe o viac ako trojpercentnom raste tržieb v prvom štvrťroku. Hore zamierili tiež akcie francúzskej mediálnej skupiny Lagardère, ktorá sa dohodla na predaji niektorých svojich východoeurópskych aktivít firme Czech Media Invest (CMI) miliardára Daniela Křetínského.

Akcie francúzskej farmaceutickej skupiny Sanofi posilnili po správe, že firma začala s investičnou spoločnosťou Advent International exkluzívne rokovania o predaji svojej európskej divízie generických liekov Zentiva za 1,9 miliardy eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #burza