Cena ropy zostáva vysoká, Brent je opäť nad 72 USD za barel

Ceny ropy sa v stredu posunuli smerom nahor, pričom cena ropnej zmesi Brent sa vrátila nad 72 USD za barel (159 litrov). K rastu okrem pokračujúcich obáv trhov z eskalácie napätia na Blízkom východe prispeli informácie Amerického ropného inštitútu (API), že zásoby komodity v USA za minulý týždeň klesli.

18.04.2018 09:00
debata (1)

Podľa predbežných odhadov API sa zásoby ropy v Spojených štátoch za minulý týždeň znížili o 1 milión na 428 miliónov barelov. Trhy teraz čakajú na kľúčové informácie z amerického ministerstva energetiky, ktoré budú zverejnené v priebehu stredy.

Okrem toho ceny ropy nahor tlačia obavy trhov z narušenia dodávok, keďže situácia na Blízkom východe sa môže kedykoľvek zhoršiť. Okrem konfliktu v Sýrii Spojené štáty hrozia obnovením sankcií voči Iránu. Navyše v dôsledku pokračujúcej politickej a hospodárskej krízy vo Venezuele klesá aj produkcia ropy v tejto krajine.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni vzrástla do 7.30 h SELČ o 52 centov na 72,10 USD (58,35 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s májovým kontraktom dosiahla 67,04 USD/barel. Oproti uzávierke v predchádzajúci obchodný deň to znamená rovnaký rast ako v prípade Brentu, teda o 52 centov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Brent