Penta sa chystá s lekárňami Dr. Max vstúpiť na čínsky trh

Investičná skupina Penta Investments vstúpi so svojou lekárenskú sieťou Dr.Max na čínsky trh. Rokuje s potenciálnymi spoločnosťami o ich kúpe. Uviedol to v stredu spolumajiteľ Penty Marek Dospiva na tlačovej konferencii.

18.04.2018 12:42
debata

„Chceme ísť formou organického rastu aj formou akvizícií od malých spoločností po veľké reťazce,“ povedal Dospiva. Firma sa chce pritom zamerať predovšetkým na južné provincie, najmä Šanghaj.

Podľa ďalšieho zo spolumajiteľov Jaroslava Haščáka je Čína druhý najväčší trh s liečivami s obratom 140 miliárd dolárov a v krajine je 400 000 lekární. „Je to ale beh na dlhú trať, chceme tam mať nejaké prvé viditeľné úspechy o päť rokov,“ doplnil Haščák.

Dr.Max patrí k najviac ziskovým firmám v portfóliu Penty. Vlani sieť lekární vstúpila do Rumunska, Srbska a Talianska. Rozhodnutie o akvizícii rumunskej A&D Pharmy je doposiaľ najväčšou jednorazovou investíciou Penty.

Do segmentu maloobchodu, kam patrí aj Dr. Max, skupina Penta vlani investovala 6,8 miliardy českých korún. Celkové investície predstavovali 14,3 miliardy ko­rún.

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Popri zdravotníctva pôsobí vo finančných službách, výrobe, maloobchode, realitách a mediálnom odvetví. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac než 41 000 ľudí. Penta pôsobí vo viac než desiatich krajinách Európy a má zastúpenie v Prahe, Bratislave a Varšave.

debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Dr.Max