EÚ nechce USA nič ponúknuť za výnimku z ciel na oceľ a hliník

Európska únia neponúkne Washingtonu žiadne ústupky v záujme toho, aby dostala výnimku z nových amerických ciel na oceľ a hliník. Uviedla to v stredu eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.

18.04.2018 13:49
debata

„Neponúkli sme Spojeným štátom nič. Nechystáme sa im niečo ponúknuť, aby sme získali výnimky z ciel, ktoré podľa nás nie sú v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie,“ vyhlásila eurokomisárka.

„Očakávame, že dostaneme trvalú a bezpodmienečnú výnimku z týchto opatrení,“ konštatovala Malmströmová. Dodala pritom, že rokovania s Washingtonom pokračujú, ale EÚ zatiaľ nedostala garancie.

Americký prezident Donald Trump minulý mesiac rozhodol o uvalení 25-percentného cla na dovoz ocele a 10-percentného cla na import hliníka, ale Európskej únii dal výnimku do 1. mája. Zároveň dočasnú výnimku poskytol Kanade a Mexiku výmenou za ich súhlas s opätovným prerokovaním Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA). Európska únia pripravila zoznam amerických produktov v hodnote zhruba 2,8 mld. eur, na ktoré plánuje uvaliť clá, ak nedostane trvalú výnimku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #obchodná vojna