Slovensko má podľa MMF rásť dvojnásobne rýchlejšie ako eurozóna

Medzinárodný menový fond (MMF) zvýšil odhad rastu slovenskej ekonomiky. Podľa aktuálneho svetového ekonomického výhľadu fondu by totiž hrubý domáci produkt Slovenska mal v tomto roku reálne stúpnuť o 4 %, kým vo vlaňajšej októbrovej prognóze predpovedal krajine rast o 3,7 %. MMF zároveň očakáva, že hospodárstvo Slovenska bude akcelerovať a v roku 2019 dosiahne rast na úrovni 4,2 %.

19.04.2018 16:31
debata (5)

Rast spotrebiteľských cien by sa podľa najnovšej prognózy fondu mal na Slovensku stabilizovať tesne pod úrovňou 2 %. V tomto aj budúcom roku by totiž mala inflácia dosiahnuť zhodne 1,9 %. Na trhu práce zasa MMF očakáva pokračovanie znižovania miery nezamestnanosti z vlaňajších 8,3 % na tohtoročných 7,5 %. Budúci rok by však podľa fondu mala nezamestnanosť na Slovensku klesnúť už len mierne, o 0,1 percentu­álneho bodu na 7,4 %.

Dynamika slovenského hospodárstva by tak v nasledujúcom období mala byť zhruba na dvojnásobnej úrovni oproti priemeru eurozóny, ktorej MMF prognózuje v tomto roku hospodársky rast na úrovni 2,4 % a v budúcom roku o 2 %. Rýchlejšie by na Slovensku však mali rásť aj ceny, keď v eurozóne podľa fondu v tomto roku porastú o 1,5 % a v roku 2019 o 1,6 %.

V oblasti fiškálnej politiky MMF vo svojej aktuálnej prognóze počíta, že Slovensko dosiahne vyrovnaný rozpočet verejných financií v roku 2020 tak, ako to avizuje vládny kabinet. Ako uvádzajú analytici menového úseku Národnej banky Slovenska, podľa fondu by schodok verejných financií mal v tomto roku klesnúť o 0,7 percentu­álneho bodu na 0,9 % hrubého domáceho produktu a v budúcom roku na 0,4 % výkonu ekonomiky. Verejný dlh by mal rovnako klesať z tohtoročných očakávaných 49 % hrubého domáceho produktu až po 43,9 % v roku 2020.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Slovensko #HDP