USA zákazali predávať súčiastky čínskej ZTE, tá sa chce brániť

Podľa ZTE Corp je 7-ročný zákaz USA týkajúci sa predaja súčiastok a softvéru spoločnosti neférový a ohrozuje jej prežitie. Čínska firma v piatok vyhlásila, že sa bude všetkými legálnymi prostriedkami snažiť o ochranu svojich záujmov.

20.04.2018 10:07
debata (5)

Rozhodnutie Washingtonu zamedziť firme prístup k americkým technológiám „ohrozuje nielen existenciu ZTE, ale poškodzuje aj záujmy obchodných partnerov ZTE, vrátane veľkého počtu amerických firiem“, uvádza sa vo vyhlásení čínskeho výrobcu telekomunikačného vybavenia. ZTE uviedla, že všetkými prostriedkami bude hľadať riešenie, ktoré by ochránilo práva firmy, jej zamestnancov a zákazníkov.

Dôvodom zákazu sú dodávky do Iránu a Severnej Kórey, ktoré porušili embargo USA. ZTE sa minulý rok dohodla s americkými úradmi na urovnaní sporu. Americké ministerstvo obchodu však začiatkom tohto týždňa uviedlo, že firma klamala počas rokovaní o vyrovnaní rovnako ako aj neskôr. Preto proti nej zaviedla sankcie, ktoré boli doteraz podmienečné.

ZTE má mnohých dodávateľov z USA. Veľmi bolestivou môže byť pre firmu strata čipov od Qualcomm, ktoré sa nachádzajú vo väčšine telefónov s operačným systémom Android.

Tento prípad ešte vyostruje obchodný spor medzi Washingtonom a Pekingom. Americký prezident Donald Trump hrozí clami na dovoz tovarov z Číny. Čína zasa plánuje v odpovedi na ne sťaženie importu tovarov z USA od poľnohospodárskych produktov po lietadlá.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ZTE