Park Haniska na východe je strategickou investíciou

Plánovaný strategický park Haniska na východnom Slovensku získal status významnej investície. Vyplýva to z návrhu z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý v piatok schválil na svojom rokovaní vládny kabinet.

20.04.2018 13:52
debata

Realizáciou stavby sa podľa MH SR zabezpečí príprava územia vhodného na umiestnenie nových investícií v oblasti priemyselnej výroby, služieb a výskumu a vývoja. „Pôjde o jeden z najväčších strategických parkov v SR. Prevažná časť stavby sa nachádza v najmenej rozvinutom okrese Košice-okolie, v katastrálnych územiach Haniska, Valaliky, Geča, Čaňa a Sokoľany. Iba marginálna časť stavby sa nachádza v katastrálnom území Šaca, okres Košice II,“ uviedol rezort hospodárstva.

Územie bolo podľa MH SR vzhľadom na svoje geografické a technické parametre vybrané ako najvhodnejšie na umiestnenie takých investícií na východ Slovenska, ktoré sa svojimi parametrami vyrovnajú najväčším investíciám doposiaľ realizovaným na Slovensku.

„Strategický park Haniska vytvorí predpoklad na prilákanie nových investícií na východnom Slovensku, čím vznikne potenciál vytvorenia niekoľko tisíc priamych a nepriamych nových pracovných miest a ďalšieho hospodárskeho a sociálneho rozvoja celého regiónu s presahom pozitívneho vplyvu na celú Slovenskú republiku. Vybudovanie strategického parku Haniska má predpoklad priamo prispieť k naplneniu cieľa vlády SR znížiť regionálne rozdiely v SR, čím je preukázaný verejný záujem stavby,“ podčiarklo MH SR.

Prílohy k osvedčeniu o významnej investícii budú obsahovať identifikačné údaje o podnikovom pozemku. Podnikový pozemok tvoria pozemky s rozlohou 910,0978 hektárov a všetky stavby na nich, ktoré sú nevyhnutne potrebné na realizáciu významnej investície a jej doplnkových stavieb a zariadení.

Spoločnosť InvEast SK, s.r.o., podala 4. apríla 2018 na MH SR žiadosť o vydanie osvedčenia o významnej investícii na stavbu „Vybudovanie strategického parku Haniska“ podľa zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií. Žiadateľ je novozaloženou obchodnou spoločnosťou so 100-% majetkovou účasťou štátu prostredníctvom MH SR.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #priemyselný park #Haniska