Gazprom žiada arbitrážny súd o zrušenie plynových dohôd s Ukrajinou

Ruský plynárenský gigant Gazprom požiadal medzinárodný arbitrážny súd v Štokholme o zrušenie zmlúv s Ukrajinou o dodávkach a tranzite plynu. Oznámila to v piatok firma. Dodala, že rozhovory s Kyjevom o zrušení týchto zmlúv sa skončili bez konkrétneho výsledku.

21.04.2018 11:46
debata (87)

Gazprom v roku 2009 podpísal s ukrajinskou štátnou energetickou spoločnosťou Naftogaz dve zmluvy o plyne. Jedna sa týkala dodávok ruského plynu pre Ukrajinu a druhá tranzitu ruského plynu do Európy cez územie Ukrajiny. Obe zmluvy sú platné do 31. decembra 2019.

Od roku 2012 však Naftogaz prestal odoberať dohodnutý objem plynu a od novembra 2015 Kyjev ruský plyn nekupuje vôbec. Nahradil ho plynom, ktorý získava v rámci spätného toku z Európy.

Minulý mesiac sa Gazprom odvolal proti rozhodnutiu arbitrážneho súdu v Štokholme, podľa ktorého má ruská firma ukrajinskému Naftogazu v dôsledku dlhotrvajúcich sporov týkajúcich sa dodávok plynu zaplatiť 2,65 miliardy dolárov. Gazprom v reakcii na tento verdikt taktiež ohlásil svoj zámer ukončiť zmluvy s Ukrajinou. Postup Gazpromu vyvolal obavy o dodávky ruského plynu do Európy.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina