Americký minister financií zvažuje cestu do Číny

Americký minister financií Steven Mnuchin zvažuje návštevu Číny, ktorej obchodné vzťahy so Spojenými štátmi sú v posledných týždňoch napäté v súvislosti s colnými opatreniami Washigntonu.

22.04.2018 07:41
debata (4)

Mnuchin to v sobotu oznámil počas pokračujúceho zasadania Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB) vo Washingtone. Jeho návšteva by mohla pomôcť rozptýliť vzájomné napätie, uviedla agentúra Reuters.

„Nepoviem žiadny termín, nič nemám potvrdené, ale uvažujeme o ceste,“ vyhlásil Mnuchin na tlačovej konferencii. Dodal, že sa počas zasadnutia MMF a SB zišiel s novým guvernérom čínskej centrálnej banky, s ktorým diskutoval o možnom otvorení čínskeho trhu pre zahraničné konkurenciu.

Americký prezident Donald Trump v posledných týždňoch podniká voči Pekingu kroky, ktorými sa snaží zmeniť čínsku obchodnú politiku. Tá podľa neho nespravodlivo ťaží z masívneho vývozu a zo svojho statusu rozvojovej krajiny vo Svetovej obchodnej organizácii. Washingtonu tiež prekáža, že sa Čína nelegálne dostáva k duševnému vlastníctvu amerických spoločností.

USA preto okrem uvalenia ciel na dovoz ocele a hliníka chcú vztiahnuť toto ochranárske opatrenie na stovky čínskych výrobkov. Peking v reakcii na tento Trumpov plán pohrozil protiopatreniami.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA