Ruskému oligarchovi sankcie USA zmrazili až dve miliardy dolárov

Aktíva v hodnote 1,5 miliardy až 2 miliardy USD (1,22 miliardy až 1,62 miliardy eur) boli zmrazené v dôsledku sankcií USA voči oligarchovi Viktorovi Vekselbergovi a jeho konglomerátu Renova. Uviedli to pre agentúru Reuters cez víkend dva zdroje oboznámené s informáciami.

22.04.2018 19:08
debata (23)

Vo Švajčiarsku žijúci Vekselberg je jedným zo siedmich oligarchov, voči ktorým Washington zaviedol začiatkom apríla sankcie. Okrem oligarchov a ich firiem sa sankcie dotkli aj takmer dvadsiatky predstaviteľov ruskej vlády. USA tak urobili pre, ako tvrdia, „škodlivú činnosť Ruska po celom svete“. Podľa Washingtonu je cieľom sankcií potrestať Moskvu za viaceré jej aktivity, napríklad za kroky na Krymskom polostrove a východnej Ukrajine, ďalej za podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada či počítačové útoky a pokusy o rozvrátenie demokracie na Západe.

Prepojenie so sankcionovanou spoločnosťou Renova tak spôsobilo problémy aj niektorým európskym firmám, medzi nimi aj švajčiarskemu výrobcovi čerpadiel Sulzer. Firma sa po prvotných problémoch, ktoré zaznamenala krátko po oznámení sankcií, dohodla s konglomerátom Renova, ktorý bol väčšinovým vlastníkom, že od neho 5 miliónov svojich akcií odkúpi. Tým sa podiel, ktorý Renova drží v Sulzeri, znížil pod 50 % a švajčiarska firma sa tak sankciám USA vyhla.

Renova a Vekselberg sa po uvalení sankcií obrátili na švajčiarske úrady, aby im pomohli s riešením vzniknutých problémov, uviedli pre Reuters spomínané dva zdroje. Ako dodali, švajčiarska vláda bola nápomocná už pri riešení problémov firmy Sulzer.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie