Piata automobilka na Slovensku?

V priemyselnom parku pri Košiciach môže vzniknúť piata automobilka. O investíciu čínskeho producenta áut Zhi Dou už Slovensko súperí len s Rumunskom, zároveň o rozšírení výroby uvažuje aj BMW. O miesto v novej priemyselnej zóne môže mať záujem aj čínsky gumárenský gigant LingLing.

23.04.2018 11:49 , aktualizované: 13:14
debata (92)

"Sme radi, že je o investície v našej obci záujem a momentálne aj my čakáme na presnejšie informácie o budúcom investorovi,“ povedal pre Pravdu starosta obce Haniska Miloš Barcal. V samotnej obci je už dnes nízka nezamestnanosť a obecný úrad nemôže nájsť napríklad údržbára. Na konci katastra obce sa totiž začína fabrika U. S. Steel Košice a priemyselný park obce Kechnec je vzdialený približne 10 kilometrov. "Nový investor preto bude musieť o ľudí zabojovať vyššími mzdami. V opačnom prípade môže mať problém nájsť nových zamestnancov. Pre obyvateľov obce bude tiež dobre, ak vláda zabráni predaju pozemkov rôznym špekulantom,“ dodal Barcal.

Priemyselný park v obci Haniska sa nachádza blízko letiska. Zároveň sa prostredníctvom vybudovaných rýchlostných ciest dokáže napojiť na maďarskú diaľnicu.

Ako prvé informovali o možnej investícii Hospodárske noviny.

V súťaži o čínsku investíciu má Rumunsko výhodu v podobe dotácií. Pre potenciálnych investorov ponúka podporu až do výšky 50 percent investície, slovenská hranica je 35 percent. Konečné rozhodnutie má automobilka oznámiť na jeseň.

Automobilka BMW plánuje v susednej Českej republike postaviť závod na testovanie autonómnych vozidiel. Minulý týždeň český premiér Andrej Babiš verejne vyhlásil, že automobilka musí v testovacom areáli pri Sokolove zamestnať hlavne miestnych obyvateľov a v budúcnosti môže počítať skôr s daňovými úľavami ako finančnou podporou. Samotná automobilka plánuje do areálu investovať 250 miliónov eur a možnými úvahami o vybudovaní závodu na Slovensku môže Českú vládu tlačiť do štedrejšej finančnej pomoci.

Vláda v piatok (21.4.) schválila zablokovanie pozemkov v novom strategickom parku v obci Haniska pri Košiciach. To znamená, že v prípade príchodu investora bude môcť štát tieto pozemky vyvlastniť. Podľa vyjadrení ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) sú zatiaľ v hre piati investori. Celková plocha priemyselnej zóny je 250 hektárov, takže by sa do nej malo zmestiť aj viacero firiem.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #automobilky