Americká ropa zaplavuje Európu

Snaha Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vybalansovať trh s ropou prináša ovocie. Americkí producenti sa snažia z toho vyťažiť čo najviac a zaplavujú Európu rekordným množstvom ropy.

24.04.2018 08:00
nafta, benzín, ropa Foto: ,
Ilustračné foto
debata (116)

V apríli dodávky americkej ropy do Európy stúpli na rekordné maximum 550 000 barelov denne (približne 2,2 milióna ton). Za január až apríl dodávky z USA vzrástli štvornásobne na 6,8 milióna ton, uviedla agentúra Reuters.

OPEC sa dohodol s ďalšími poprednými svetovými producentmi na čele s Ruskom, že obmedzí ťažbu ropy o 1,8 milióna barelov denne. Dohoda nadobudla platnosť vlani a podarilo sa vďaka nej už takmer vybalansovať ponuku a dopyt na trhu, čo pomohlo zvýšiť ceny ropy až na takmer štvorročné maximum.

Pomerne vysoké ceny ropy, ktoré dohoda priniesla, a prudký rast ťažby v USA, však teraz zhoršujú predaj ruskej, nigérijskej a ďalších druhov ropy v Európe, upozorňujú obchodníci.

„Americká ropa sa ponúka všade,“ povedal obchodník, ktorý pravidelne nakupuje ruskú a kaspickú ropu a nedávno začal nakupovať ropu z USA. „Dostáva to miestne druhy pod veľký tlak.“

Ťažba ropy v USA by tento rok mala dosiahnuť 10,7 milióna barelov denne. USA by tak prekonali súčasných najväčších svetových producentov – Rusko a Saudskú Arábiu.

Podľa zdrojov Reuters sa príliv americkej ropy do Európy bude naďalej zvyšovať. Barely americkej ropy sa stále častejšie usídľujú v zahraničných rafinériách, často na úkor ropy od kartelu OPEC a z Ruska.

Vlani tvorila ropa z USA zhruba sedem percent ropy dovezenej do Európy. Tento rok však tento podiel stúpol už na zhruba 12 percent. Najväčšími destináciami pre americkú ropu sú Británia, Taliansko a Holandsko. Obchodníci upozorňujú na veľký dovoz firmami BP, Exxon Mobil a Valero. Poľské rafinérie PKN Orlen a Grupa Lotos a nórsky Statoil skúšajú teraz americkú ropu a je pravdepodobné, že sa objavia ďalší noví kupci, upozornil konzultant firmy JBC Energy David Wech.

Spojené štáty zrušili zákaz vývozu ropy koncom roka 2015. Do tradičných európskych rafinérií, ktoré sú prispôsobené prevažne na ropu sa Severného mora, Kaspického mora a západnej Afriky, si však americká ropa nachádzala cestu veľmi pomaly.

„Európske rafinérie začali experimentovať s americkou ropou vlani,“ uviedol riaditeľ konzultačnej spoločnosti Resource Economics Ehsan Ul-Haq. „Teraz toho vedia viac než dosť o spracovaní tejto suroviny.“

Podľa zdrojov Reuters si americká ropa získala obľubu čiastočne aj vďaka veľkému rozdielu v cene medzi americkou ropou West Texas Intermediate (WTI), z ktorej sa odvíjajú ceny ropy vyťaženej v USA, a severomorskej ropou Brent, ktorá je drahšia a odvíjajú sa od nej ceny väčšiny druhov svetových rop. Rozdiel medzi cenami, označovaný ako Brent/WTI spread, je tento rok v priemere 4,46 dolára za barel. To je takmer dvojnásobok minuloročného údaju. Wech sa domnieva, že tento rozdiel sa zachová aj v najbližšej budúcnosti.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA