Zachovajte ťažbu uhlia, žiadajú banícki odborári petíciou

Hornonitrianski banskí odborári apelujú na zachovanie ťažby uhlia na hornej Nitre. V tejto súvislosti spúšťajú petíciu pod názvom Neberte prácu baníkom! Dôvodom tohto ich kroku je, že diskusia o budúcnosti baníctva sa podľa nich nevedie na odbornej, ale výlučne politickej úrovni.

24.04.2018 13:25
debata (15)

„Situácia je kritická. Hornej Nitre reálne hrozí sociálna nestabilita. Apelujeme preto na všetkých slušných a pracovitých ľudí, aby podporili baníkov a nepripravili 4000 baníckych rodín o živobytie skôr, kým nebude pre nich zabezpečené adekvátne pracovné uplatnenie,“ uviedol v utorok Jozef Talian, predseda Základnej organizácie Odborového zväzu pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu SR (ZO OZ PBGN) Hornonitrianskych baní Prievidza.

Odborári v tejto súvislosti zdôrazňujú, aby ich kompetentní nevyháňali z regiónu, ktorí vybudovali. Zároveň však podotýkajú, že po doťažení uhoľných zásob sú pripravení na transformáciu regiónu. „Podľa Európskej únie má byť postupná a sociálne spravodlivá. Dnes sme v stave, že nové projekty sú len na papieri. Financie Európskej únie na ich realizáciu bude možné čerpať až po roku 2020,“ podotkol Talian.

Klamstvami a polopravdami vytvorená atmosféra podľa jeho tvrdenia vyústila do hlasovania poslancov Trenčianskeho samosprávneho kraja o novom územnom pláne regiónu a ak ho poslanci neschvália, zabránia pokračovaniu ťažby v rámci otvoreného ložiska. „Pripravované 12. pole Nováky znamená pre nás zamestnanosť a sociálne istoty pre naše rodiny po roku 2023. Neexistuje žiadne oficiálne vyjadrenie zástupcov Slovenských elektrární, že životnosť Elektrárne Nováky končí v roku 2021. Naopak, potvrdili, že sú pripravení ju prevádzkovať v zmysle platného uznesenia vlády z dôvodu energetickej bezpečnosti štátu do roku 2030,“ ozrejmil s tým, že aj takmer osem desaťročí ťažby na nováckom uhoľnom ložisku poskytuje dostatok dôkazov, že ťažba uhlia nikdy nemala a ani nebude mať nepriaznivý vplyv na liečivé vody Kúpeľov Bojnice.

„Nezodpovedné rozhodnutie poslancov nie je len hazardom s pracovnými príležitosťami a so životom baníckych rodín. Na baníctvo sú naviazané aj tisícky ďalších pracovných miest. Zabráňme spoločne hroziacemu sociálnemu kolapsu hornej Nitry,“ dodal predseda ZO OZ PBGN.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #baníctvo #baník #Horná Nitra