Bulharsko sa ponáhľa do eurozóny

Bulharsko by sa mohlo zapojiť do mechanizmu výmenných kurzov označovaného ERM-2, ktorý je akousi dvojročnú čakárňou na členstvo v eurozóne, do jedného roka, ak s tým budú súhlasiť predstavitelia Európskej únie a Európskej centrálnej banky. Uviedol to vo štvrtok bulharský premiér Bojko Borisov.

27.04.2018 08:09
debata (7)

Balkánska krajina už skôr uviedla, že plánuje požiadať o zapojenie do ERM-2 do konca júna. Borisov však vo štvrtok odmietol novinárom tento termín potvrdiť.

Bulharsko sa stalo členom EÚ v roku 2007. V súčasnosti už plní ostatné formálne kritériá pre zavedenie eura. Pred vstupom do eurozóny je potrebné splniť tzv. Maastrichtské alebo tiež konvergenčné kritériá. Tie sa týkajú cenovej stability, výšky dlhu a deficitu či dlhodobých úrokových sadzieb. Najmenej dva roky pred vstupom sa však musí krajina tiež zapojiť do ERM-2, čo znamená, že krajiny musia musia udržiavať kurz domácej meny k euru v povolenom fluktuačnom pásme od stanoveného stredného kurzu.

Kurz bulharskej meny leva je pevne zafixovaný k euru už dve desaťročia. Bulharsko má tiež rozpočtový prebytok, udržiava infláciu v stanovenom pásme a má jeden z najnižších verejných dlhov v EÚ. Kritici však tvrdia, že najchudobnejšia krajina EÚ potrebuje pred prijatím eura najprv svoju ekonomiku viac priblížiť bohatším západným krajinám a dokázať, že je schopná tvrdo zasiahnuť proti korupcii.

Borisov sa vo štvrtok stretol s podpredsedom Európskej komisie pre euro a sociálny dialóg Valdisom Dombrovskisom. Dodal, že Brusel odovzdá Bulharsku detailný postup pre vstup do eurozóny s jasnými kritériami a časovými lehotami. Dombrovskis dodal, že zapojenie Bulharska do ERM-2 do roka je reálne a Európska komisia ho podporuje.

Členmi eurozóny je v súčasnosti 19 krajín EÚ, vrátane Slovenska. Členské štáty EÚ sú zaviazané vstúpiť do eurozóny, výnimky majú iba Británia a Dánsko. Krajina ale nemôže byť k používaniu eura a s tým súvisiacich pravidiel a záväzkov prinútená, rozhodnutie o vstupe – za predpokladu splnenia všetkých podmienok – je tak výsostne politickou otázkou.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna #Bulharsko