Američania sú na koni, v Košiciach im rastú zisky

Záujem Číňanov o košické oceliarne naráža na čoraz vyššiu cenu za podnik. Tá stúpa úmerne so ziskami košických oceliarní, o kúpu ktorých sa od Američanov zaujíma čínsky oceliarsky gigant He Steel Group. Najnovšie hospodárske výsledky celej americkej skupiny U.S. Steel ukázali, že podnik je síce vysoko zadlžený, ale ich európska divízia, ktorej dominujú oceliarne v Košiciach, zarába čoraz viac.

27.04.2018 20:50
debata (48)

Za prvé 3 mesiace roku 2018 vzrástli zisky U.S. Steel Europe medziročne o 27 miliónov dolárov a dosiahli hodnotu 110 miliónov dolárov. Trend prudko rastúcej ziskovosti sa začal už v roku 2017, keď sa za celý rok medziročne nezdanený zisk zvýšil o 142 miliónov dolárov a dosiahol hodnotu až 327 miliónov dolárov.

„Výkon našej spoločnosti bol výrazne lepší ako prvý štvrťrok 2017,“ uviedol najnovšie prezident United States Steel Corporation David B. Burritt. Americkým oceliarom sa aktuálne darí nielen v Európe, ale aj na domácom trhu v Spojených štátoch amerických. Dôvodom je zvýšená ochrana zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý od prvého apríla zaviedol 25-percentné clá na všetku dovážanú oceľ a 10-percentné clá na hliník. Nové clá začali okamžite platiť voči Číne a ďalšie veľké ekonomiky vrátane Európskej únie získali výnimku. Keďže Európska únia nakoniec odmietla americký návrh na dobrovoľné zníženie ocele, od 1. mája hrozí, že začnú vysoké dovozné clá pravdepodobne platiť aj na oceľ dovážanú z Európy.

Američanmi ovládaný U. S. Steel Košice do Spojených štátov amerických nevyváža žiadne oceľové výrobky. Fabrika môže doplatiť jedine na to, ak po strate amerického trhu ostane v Európe prebytok ocele, čo automaticky zvýši tlak na znižovanie ciel.

Na druhej strane k 31. marcu 2018 predstavoval celkový dlh United States Steel Corporation sumu 1,5 miliardy dolárov. Práve vysoké dlhy Američanov odštartovali rokovania o možnom predaji U.S. Steel Košice. Aj keď košický podnik zmenu investora opakovane označil za špekulácie, záujem čínskeho gigantu He Steel Group je jasný. Kým pred rokom o obchode Číňania hovorili takmer ako o hotovej veci, po tom, čo narástli zisky košického podniku a s nimi zjavne aj cena za akcie, sú opatrnejší.

„Stále rokujeme s americkými majiteľmi o možnej kúpe U.S. Steel Košice. Ak sa obchod nakoniec neuskutoční, určite to nebude pre čínsky nezáujem,“ povedal nedávno čínsky veľvyslanec na Slovensku Lin Lin. Ovládnutím U. S. Steel Košice plánovali Číňania získať vstupnú bránu na európsky oceliarsky trh.

V stredu na bratislavskom autosalóne potvrdila záujem o vybudovanie automobilky na východe Slovenska aj čínska spoločnosť Zhi Dou. Napriek niekoľko rokov deklarovanému záujmu však Číňania doteraz žiadnu veľkú fabriku na Slovensku nekúpili.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #U. S. Steel