Obchod medzi Čínou a Ruskom prudko rastie, snažia sa zbaviť dolára

Objem obchodu a medzi Ruskom a Čínou sa zvyšuje o desiatky percent a rastie aj využívanie vlastných mien namiesto dolára.

29.04.2018 10:04
debata (128)

Objem obchodu medzi Ruskom a Čínou rapídne rastie. V prvom štvrťroku tohto roka sa zvýšil o 30 percent a do konca roka má jeho hodnota dosiahnuť 100 miliárd USD. Cieľom oboch krajín je do roku 2020 zvýšiť objem vzájomného obchodu na 200 miliárd USD, uviedol server rt.com s odvolaním sa na údaje od čínskeho ministerstva obchodu. Čína je najväčším obchodným partnerom Ruska, vlani sa na ruskom zahraničnom obchode podieľala 15 percentami.

Námestník čínskeho ministra obchodu uviedol, že vlani hodnota vzájomného obchodu medzi oboma krajinami stúpla o 19 percent na 84,1 miliardy USD. Tento rok potom má prekonať hranicu 100 miliárd USD.

Za prvý štvrťrok podľa údajov čínskeho colného úradu vývoz Číny do Ruska stúpol o takmer 24 percent na 10,3 miliardy USD. Dovoz ruského tovaru do Číny vzrástol o 32 percent na viac ako 12 miliárd USD.

Spolu s tým, ako sa zvyšuje vzájomný obchod, Rusko a Čína presadzujú zúčtovanie platieb v rubľoch a jüanoch. Krajiny by tak obišli americký dolár a ďalšie západné meny. „Umožňuje to znížiť závislosť od vplyvu tretích krajín,“ povedala rt.com ruská centrálna banka.

Podľa ruského regulátora tak ruské, ako aj čínske spoločnosti sú ochotné platiť v rubľoch a jüanoch, a to ukazujú aj reálne čísla. Vlani zhruba deväť percent platieb za dodávky z Ruska do Číny boli uskutočnené v rubľoch. Ruské firmy zaplatili 15 percent čínskeho dovozu v jüanoch. Ešte pred tromi rokmi tieto podiely predstavovali dve percentá a deväť percent.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Čína #Rusko