Lídri veľkých štátov únie vyzývajú Trumpa, aby nezačínal obchodnú vojnu voči EÚ

Najvyšší predstavitelia Nemecka, Francúzska a Británie vyzvali americkú vládu, aby sa vyhla jednostranným obchodným opatreniam voči Európskej únii.

30.04.2018 07:30
debata (2)

V telefonickom rozhovore sa nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová tiež zhodli, že EÚ by mala brániť svojich 28 členských krajín pred americkými sankčnými clami.

„Zhodli sa, že Spojené štáty by nemali prijímať žiadne obchodné opatrenia voči Európskej únii, inak by Európska únia mala byť pripravená brániť svoje záujmy v rámci viacstranných obchodných pravidiel,“ citovala agentúra Reuters vyhlásenie hovorcu nemeckej vlády.

Spojené štáty v marci uvalili clo 25 percent na dovoz ocele a desať percent na dovoz hliníka. EÚ a niektorým ďalším krajinám však poskytli do 1. mája dočasnú výnimku s tým, že krajiny majú možnosť si dovtedy vyjednať trvalú výnimku. To sa zatiaľ EÚ nepodarilo. Podľa niektorých zdrojov americký prezident Donald Trump túto dočasnú výnimku predĺži.

Merkelová hovorila so svojimi náprotivkami z Francúzska a Británie po svojom návrate z USA, kde sa v piatok stretla s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Ten už dlho kritizuje Nemecko za jeho vysoký prebytok zahraničného obchodu. Merkelová na tlačovej konferencii vo Washingtone naznačila ochotu zvážiť možnosť rokovania o bilaterálnej obchodnej dohode so Spojenými štátmi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #clo #obchodná vojna