Bankám na Slovensku sa darilo, zisk je najvyšší od roku 2011

Banky na Slovensku v prvom tohtoročnom štvrťroku zvýšili čistý zisk o 2,8 percenta na 169,5 milióna eur. Dosiahli tak najlepší hospodársky výsledok od roku 2011. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnila slovenská centrálna banka (NBS).

30.04.2018 14:45
debata

Zisk sektora podľa slovenských bankovej asociácie pozitívne ovplyvnili hlavne výnosy z finančných operácií. Banky tiež zarobili viac na poplatkoch a províziách a po dlhšom období tiež zvýšili čisté úrokové výnosy, ktoré sú hlavným zdrojom ich príjmov.

Peňažné ústavy v čase pretrvávajúcich nízkych úrokových sadzieb zarobili na úrokoch 436 miliónov eur, čo je takmer o jedno percento viac ako v rovnakom období vlani. Naopak, negatívne hospodárenie bánk ovplyvnila tvorba opravných položiek a rezerv, hoci podiel úverov v zlyhaní klesol.

Celkový stav pôžičiek, ktoré slovenské banky poskytli, sa oproti vlaňajšku zvýšil takmer o desatinu, hlavne pre rastúci dlh domácností. NBS už vlani upozornila, že vzhľadom na veľkosť ekonomiky dlhy slovenskeých domácností dosiahli najvyššie hodnoty v regióne strednej a východnej Európy a že nepretržite rastú od roku 2005.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky