OECD pochválila grécku ekonomiku: Reformy prinášajú ovocie

Grécka ekonomika sa podľa Organizácie krajín pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) dostáva do fázy rastu. Krajina má od vypuknutia krízy za sebou enormné reformné úsilie a medzinárodní veritelia teraz musia Aténam pomôcť dlhovými úľavami, uviedol šéf OECD Ángel Gurría.

30.04.2018 20:00
debata

Gurría sa v Aténach stretol s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom. Vyzval Grécko, aby aj po skončení tretieho záchranného programu pokračovalo v reformách.

„Reformy prinášajú ovocie,“ povedal Gurría pre grécku televíziu ERT. Prirovnal grécku ekonomiku k rakete, ktorá „po štarte stúpa pomaly a potom čoraz rýchlejšie“. Teraz je podľa neho potrebné znížením dlhu pomôcť Aténam, ktoré by však mali pokračovať v reformách.

OECD očakáva, že grécky hrubý domáci produkt (HDP) tento rok stúpne o 2 % a na budúci o 2,3 %.

Gurría ocenil rastovú stratégiu Atén, ktorú predstavili na minulotýždňovom stretnutí ministrov financií eurozóny. Varoval však, že rizikami ohrozujúcimi ekonomiku zostávajú vysoká nezamestnanosť a nízke investície.

Tsipras uviedol, že Grécko bude po ukončení záchranného programu spolupracovať s OECD. Zopakoval tiež, že krajina už nepotrebuje ďalšie úsporné opatrenia, ale dlhové úľavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #OECD